Ik heb mijn huiswerk niet gemaakt, want... Davide Cali


Een goede smoes is goud waard en zeker als je niet aan je huiswerk bent toegekomen. Leraren hebben immers al een ruim repertoire gehoord, dus je moet wel echt met iets komen om geen strafwerk te krijgen. Davide Cali en Benjamin Chaud schieten te hulp met een prentenboek vol smoezen op dit terrein. Er zijn een paar gebruikelijke zoals een plotseling bezoek aan de dierenarts of het begraven van de kat. De meeste smoezen echter zijn spectaculairder, zoals een rebelse robot die het huis heeft verwoest, een hoestsiroop met een vreemde uitwerking, onverwacht (merkwaardig) bezoek of plotseling veranderende weeromstandigheden. En soms is er gewoon geen tijd voor huiswerk omdat iets anders belangrijker is, zoals het terugbrengen van een pinguïn naar de juiste pool of de onbaatzuchtige gift van al je potloden aan Robin Hood.

De makers van het boek leven zich uit in het verzinnen van de meest krankzinnige smoezen, die geweldig worden uitgewerkt op de illustraties, De smoezenverzinner is een keurige jongen in pak, wellicht een schooluniform, en we zien hem vaak zijn best doen om het huiswerk toch te maken of te redden. Zo blijft hij aan het werk tijdens zijn circusact of als zijn broer gekidnapt wordt. Zelfs als er vleesetende planten toeslaan doet hij zijn best om huiswerk te maken. De illustraties zijn hilarisch en vol grappige details. Zo zien we wat de elfjes met de potloden doen die onze hoofdpersoon ineens kwijt is en wat de gevolgen zijn als gigantische hagedissen zomaar de buurt binnenvallen.
Dit prentenboek is niet voor kleuters bedoeld. Huiswerk en smoezen verzinnen doe je als je ouder bent en ook de gebeurtenissen die tussen de hoofdpersoon en zijn huiswerk komen vragen wat kennis over de wereld die een kleuter nog niet heeft. Dit is een echt prentenboek voor oudere kinderen met humor die bij hen aansluit; lezers die dubbel liggen om de humor van de Waanzinnige boomhutserie zullen dit boek zeker leuk vinden.

Ik heb mijn huiswerk niet gemaakt want… is een hilarisch boek vol originele smoezen die geweldig in beeld worden gebracht.

Ik heb mijn huiswerk niet gemaakt want…
Davide Cali (vertaler onbekend) met illustraties van Benjamin Chaud
Moon, 2023

 

© Benjamin Chaud