Daantje Dirigentje en een hoorn met een verhaal - Erik van Os en Elle van Lieshout


Erik van Os en Elle van Lieshout komen met een nieuwe serie: Daantje Dirigentje. De serie is in samenwerking met het Concertgebouworkest geschreven en gaat over dirigent(je) Daantje en de instrumenten uit het orkest.
In het eerste verhaal staat de hoorn centraal. Ondanks haar verkoudheid die gepaard gaat met veel kuchen, hoesten, niezen en proesten merkt Daantje dat er iets mis is met Hoorn, ze kan hem amper horen. Wat is er aan de hand? Misschien een scheurtje of een deuk vraagt Klarinet of misschien is het de bultenblaas of klankenjeuk? Ze komen niet achter de oorzaak, dus op naar de keel-, neus-, Hoorn-arts. Daar wordt al snel duidelijk wat er aan de hand is.

Het muzikale taalgebruik van Van Os en Van Lieshout past goed bij het onderwerp van de serie. In een los rijmschema dat lekker voorleest spelen de auteurs met woorden en beelden. Zo laat Hoorn ‘zijn kleppen hangen’, want wat hij ook probeert zijn klanken klinken 'krukkerig' en zijn tonen blijven 'snukkerig'. En als hij verplicht moet rusten ligt hij zich ‘toonloos’ te vervelen terwijl hij wil klinken en spelen. De instrumenten worden in het verhaal neergezet als personen. Of ze ook echt een eigen karakter krijgen zullen we zien als de serie vordert.

Voor illustrator Emanuel Wiemans lag er de uitdaging de instrumenten te vermenselijken zonder hun specifieke kenmerken teniet te doen. Daar is hij goed in geslaagd. De instrumenten hebben armen, benen en ogen gekregen en schoenen. Zo loopt Hoorn op rode sportschoenen en Klarinet op groene laarzen. Wiemans slaagt erin de stemming van de instrumenten goed weer te geven in hun houding en de manier waarop de ogen zijn getekend. Hij slaagt er zelfs in om de instrumenten geloofwaardig in strandstoelen genietend van de zon af te beelden.

Het is natuurlijk jammer dat de lezer de instrumenten niet kan horen. Wat wel kan is de QR-code die achter in het boek is opgenomen scannen om te luisteren naar twaalf slaapliedjes uitgevoerd door het Concertgebouworkest.
Het volgende deel in de serie komt in september uit en gaat over Viool.

Daantje Dirigentje en een hoorn met een verhaal is een leuk voorleesboek met aantrekkelijke illustraties. Een heel geslaagde poging om jonge kinderen kennis te laten maken met de instrumenten uit een symfonieorkest.

Daantje Dirigentje en een hoorn met een verhaal
Erik van Os en Elle van Lieshout met illustraties van Emanuel Wiemans
Rubinstein, 2023


© Emanuel Wiemans