Drengr - Aron Dijkstra


Tienjarige Sigi is een Viking. Nou ja, dat zou hij zijn als hij moediger en handiger was. Nu wordt hij uitgelachen door zijn leeftijdsgenoten, want hij is niet dapper, stoer of sterk. Hij heeft geen drengr zeggen ze en dat is het ergste wat tegen een Viking gezegd kan worden. Het ontbreken van drengr is niet alleen slecht nieuws voor Sigi, het treft de hele gemeenschap, omdat het de listige en verraderlijke god Loki aantrekt, de brenger van onheil.
Als na een rooftocht slechts vijf van de twaalf schepen teugkeren wordt Sigi beschuldigd argr te zijn: een lafaard die door Loki gekweld wordt en ongeluk brengt. Sigi krijgt de kans te bewijzen wel degelijk een echte Viking te zijn door een opdracht uit te voeren: het doden van de wereldslang die huist in de oerzee. Hij krijgt een boot en een bijl en gaat op weg. Zijn pleegvader, Raaf Hugin, gaat mee.

Aron Dijkstra is tot nu toe vooral bekend als illustrator; Drengr is zijn eerste kinderboek. Het verhaal over Sigi’s queeste is geïnspireerd door Noorse mythen en sagen (zoals de Edda) en de middeleeuwse geschiedenis van Scandinavië. Wie vertrouwd is met deze materie zal elementen en personages herkennen, maar wie nog nooit een verhaal uit de Edda gelezen heeft zal niks missen. Drengr is in de eerste plaats een fijn spannend verhaal met boeiende thema’s en personages.
Op zijn reis ontmoet Sigi onder andere de half-wolf-half-jongen Fenris, de slimme dwerg Alvis, trollenkoning Triem en Edda, het meisje dat de trollenkoning zo graag wil trouwen. Alle ontmoetingen spelen een rol in het volbrengen van de queeste. En dan is er Loki, die Sigi achtervolgt en raad geeft, maar is de listige god wel te vertrouwen?
Dijkstra schrijft met een vlotte pen en het verhaal leest als een trein. De sfeer van het Vikingavontuur is goed getroffen. De lezer voelt mee met Sigi die op zijn manier toch dapper is. Ook andere personages krijgen kleur, zoals Fenris die zijn eigen wat onbeholpen taal spreekt en niet zo veel moet hebben van Raaf Hugin, die hij dan ook trakteert op een rijke variëteit aan grappige beledigingen. En dan is er het liefje van de trollenkoning, Edda. Ze trekt haar eigen plan en gaat onder Sigi’s huid zitten. Minder goed in de sfeer van het verhaal passen eigentijdse uitroepen als ‘bull’ of ‘watje’. Dan is het woord ‘skitt’ (dat een keer gebruikt wordt en in het Noors 'aarde' betekent) origineler.
Je kunt aan alles zien dat Dijkstra zich echt verdiept heeft in de Noorse geschiedenis en cultuur. Zijn bewerking van de klassieke verhalen is origineel en goed doordacht. 

Dijkstra heeft het boek zelf geïllustreerd met zwart-wittekeningen. Ieder hoofdstuk begint met een stukje tekst in runen dat verwerkt is in een tekening. Tekst en illustratie vertellen de lezer wat er in het komende hoofdstuk staat te gebeuren. De vertaling van de runen staat achter in het boek.

Drengr is een spannend leuk Vikingavontuur en een fijne manier om kennis te maken met de Scandinavische geschiedenis en cultuur.

Drengr
Aron Dijkstra
Ploegsma, 2023


© Aron Dijkstra