De versiervogel - Julia Donaldson


Op de kaft van dit mooi uitgegeven boek zien we een wat flodderig vogeltje (met echte gouden veertjes) met een paarse bloem in zijn bek. Op het schutblad zien we een grasveld met die paarse bloem en een slak. Nog voor het verhaal begint zien we een vogeltje de bloem oppikken. Het vogeltje heet Jos en hij is een prieelvogel. Jos pikt de bloem op om daarmee zijn vogelkasteel te verfraaien en zijn perfecte bruid te verleiden. Als het vrouwtje Nanet zijn prieel komt bekijken is ze niet tevreden. Met een paars bloemetje alleen kan hij haar niet imponeren. Dus gaat Jos weer aan de slag. Hij sleept van alles naar het nest, maar Nanet weigert iedere keer om het nest te betreden. Derk, een oudere prieelvogel, heeft nog wel een tip voor Jos: een gouden ring zou het prieel pas echt af maken. Zou Derk gelijk hebben of heeft hij andere plannen?

De inspanningen van Jos om een vrouwtje te verleiden met een nest vol spullen heeft Julia Donaldson gebaseerd op het gedrag van prieelvogels. Zij staan erom bekend dat de mannetjes tijdens de baltsperiode een prieel bouwen en deze versieren met gevonden voorwerpen. Een hele klus. Ook komt het voor dat er spullen uit het prieel van een andere vogel gestolen worden om het eigen prieel te verfraaien. Ook dat gegeven heeft Donaldson verwerkt in het verhaal.
Het is een aantrekkelijk stapelverhaal op rijm geworden, knap vertaald door Ellen Hosmar.
Jos sleept na iedere afwijzing van Nanet nieuwe dingen naar zijn nest en daar zijn mooie voorwerpen bij, zoals een tuinkabouter met een hengel, een kam, een zilveren bel of het papiertje van een karamel. Op de prachtige kleurrijke tekeningen van Catherine Rayner is alles goed te zien. We het kleine vogeltje met van alles slepen en we zien zijn nest steeds mooier worden. Jos zelf is om op te vreten; een pluizig lief en moedig vogeltje die veel beter verdient dan die verwaande Nanet en die sluwe Derk. Rayner vangt de emoties en karakters knap in haar weergave van de vogels. Gelukkig komt uiteindelijk alles goed en vindt Jos zijn match. En hoe het afloopt met die slak van het voorste schutblad zien we op het laatste schutblad.


De versiervogel
Julia Donaldson, vertaald door Ellen Hosmar met illustraties van Catherine Rayner
Veltman, 2023

© Catherine Rayner