Vleertje Muis waait weg - Susanne Roos


Vleertje Muis is terug met een tweede boek vol voorleesavonturen. Drie avonturen om precies te zijn en een zoektocht. Het eerste boek over Vleertje verscheen in 2022 en daarin maakten we kennis met vleermuis Vleertje en zijn vrienden, waaronder Egel, Slak, Mot en Uil. We komen ze allemaal weer tegen in de nieuwe verhalen, die ieder op zichzelf staan. 
In het eerste verhaal stapt Vleertje op de fiets, opgelucht dat het eindelijk droog is. Vleertje gaat op weg naar Egel en knuffel Knuf mag mee. Het weerzien tussen Vleertje en Egel is zo onstuimig dat Knuf in een bramenstruik belandt en een grote snee in de buik heeft. Egel voelt zich schuldig en wil het graag goedmaken. Hij leeft zich uit op de reparatie. Vleertje vindt het lief van Egel, maar nu ruikt Knuf naar zeep en niet meer naar muggenspread en hij ziet er ook raar uit. Vleertje kan er niet van slapen, hij moet dit snel oplossen. In het tweede verhaal is Mot verdrietig omdat ze haar vergeten zijn te vinden bij het verstoppertje spelen. Vleertje en haar vrienden proberen Mot te troosten en over te halen zich te laten zien. Het duurt even, maar uiteindelijk vinden Vleertje en de anderen een manier om Mot uit haar schuilplaats te krijgen. In het laatste verhaal gaat het stormen. Vleertje durft niet naar huis te vliegen, want hij is bang te verdwalen in de lucht. Zijn vrienden vinden allemaal een passende schuilplaats, maar Vleertje past daar niet bij. Uil weet wel een oplossing. 
Tussen de verhalen staat een zoekopdracht. Slak vraagt de lezers om hem te helpen met verstoppertje spelen.

Susanne Roos schrijft vlot, met veel dialoog en haar tekst leest lekker voor. Haar taalgebruik is rijk. Ze weet bijvoorbeeld met weinig woorden te omschrijven wat de dieren voelen. Zo voelt Vleertje ‘alles door elkaar’ als Egel vraagt of hij niet blij is na de reparatie van Knuffel en als Vleertje zucht omdat hij zo graag in de veilige Vleergrot wil zijn, hoort niemand dat omdat de wind ook de zuchten wegwaait.
De verhalen zijn herkenbaar voor kleuters die immers ook van hun vertrouwd ruikende knuffel houden, vast ook weleens een vriendje hebben dat niet meer mee wil spelen en ze zullen zeker ook ergens bang voor zijn. Wel heel anders dan de doorsnee kleuter is Vleertjes voorkeur voor muggenspread. Het is wat verwarrend dat Vleertje muggen eet en zonder pardon een glimworm in een potje stopt en tegelijkertijd dikke vrienden is met een mot.

De illustraties van Aniek Bartels zijn origineel. Ze gebruikt verschillende technieken. Vleertje heeft duidelijke vleermuiseigenschappen, zoals zijn scherpe tandjes en het feit dat hij ondersteboven slaapt. Daarnaast is niets menselijks hem vreemd: hij heeft kleren aan, hij kan fietsen en hij weet hoe een haarföhn werkt.
De illustraties hebben warme achtergrondkleuren. Er is veel te zien en te ontdekken, meer dan in de tekst wordt benoemd. Vooral de details zijn leuk: een doosje ‘uitgevallen stekels’ in de EHBO-doos van Egel, het zichtbare plezier van Uil die speelt met de wind en natuurlijk de slimme verstoptrucs waar Slak zoveel moeite mee heeft.

Vleertje Muis waait weg
Susanne Roos met illustraties van Aniek Bartels
Volt, 2023

© Aniek Bartels