Het Pungelhuis - Annet Huizing


Ole komt erachter dat hij nog een opa heeft op de dag dat hij hoort dat deze is overleden. Het was de vader van zijn vader en zijn oom Arie. Zijn vader wil er niet veel over kwijt: ‘Het was een vreselijk man. Voor mij en voor Arie. Hij bestond niet meer voor ons. Dat is zo’n beetje het hele verhaal.
Zijn vader erft opa’s huis, het huis waar hij opgroeide. Het ligt in een klein Brabants dorp tegen de Belgische grens. Door geldnood gedreven trekt Ole met zijn vader tijdelijk in het verwaarloosde huis, zijn moeder komt later want zij gaat eerst een reis van 100 dagen maken. Door de verhuizing wordt het verleden opgerakeld en beetje bij beetje komt Ole achter de familiegeschiedenis.

In eerste instantie houdt Huizing het verhaal klein en draait het vooral om Ole en zijn vader in hun nieuwe omgeving. Vader en zoon die moeizaam communiceren, een herhaling van een eerder familiepatroon. Oles opa was hard voor zijn jongens, ook voor zijn jongste zoon Arie ‘die geestelijk is blijven steken rond een jaar of zeven’.
Langzaam maar zeker dringt echter de buitenwereld het huis van Ole en zijn vader binnen. In de vorm van de vrolijke klusjesman Gary, Oles Poolse klasgenoot Anastazja en de doortastende Vlaamse pottenbakster Pola. Ook maakt Ole kennis met de dorpsbewoners die hem al lang hebben herkend als ‘de zoon van manke Piet van rooie Piet’. Ole krijgt brokjes informatie uit zijn vader en ook van de mensen uit het dorp en zo komt hij steeds meer te weten over het verleden. Daarin speelt het smokkelen van boter naar BelgiĆ« een belangrijke rol. De naam van het huis blijkt daar zelfs mee verbonden.
Huizing schrijft prachtig. Haar taal is beeldend en ook geestig. Verteller Ole is een goede observator die met rake woorden zijn omgeving en de mensen die hij ontmoet neerzet. Ook de dialogen zijn pakkend geschreven en brengen de sprekers echt tot leven. Huizing is ook goed in verstilling. Echt schokkende zaken worden slechts in enkele woorden beschreven en maken zo een onuitwisbare indruk.

Het Pungelhuis is een prachtig geschreven spannend verhaal over ontmoetingen, verhalen uit het verleden en het ontrafelen van een familiegeheim.
In 2023 werd dit boek gekozen voor de campagne Nederland Leest Junior.

Het Pungelhuis
Annet Huizing