Paddenstoel & co - Geert-Jan Roebers


‘De meeste mensen zijn niet echt met schimmels bezig. Maar schimmels bemoeien zich wel met ons. Met onze spullen en met ons lijf. Meestal merk je er weinig van, soms kun je er niet omheen. Eerlijk is eerlijk: er zitten een stel lastpakken en rotzakken bij. Maar schimmels zijn ook nuttig. Daarnaast vinden sommige mensen vooral paddenstoelen razend interessant. Alleen wat ze er vervolgens mee doen is niet altijd even veilig’


Paddenstoel & co
is het nieuwe boek van Geert-Jan Roebers, de opvolger van Briljante planten waar hij dit jaar een Zilveren Griffel voor kreeg. Ook in dit boek weet Roebers de lezer meteen in te pakken met zijn losse vrolijke stijl die van het boek meer maakt dan een veredeld schoolboek. De titel van het boek zet de paddenstoelen in het zonnetje, maar eigenlijk gaat het veel meer over de & co: schimmels. Sterker nog, een paddenstoel is ook een schimmel. Roebers opent voor de lezer een razend interessante wereld, want over schimmels is veel te vertellen. Zo zijn ze plant noch dier, ze zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde, ze zijn talrijk (in een theelepeltje goede bosgrond zit wel 2 kilometer schimmeldraad), ze hebben vele vormen en eigenschappen, ze zijn al zo’n 2400 miljoen jaar oud en ze speelden een belangrijke rol in het ontstaan van leven op land.
Schimmels en paddenstoelen zijn er in veel variaties, er zijn zelfs vleesetende schimmels die met een lasso wormpjes weten te vangen. Boeiend is ook de samenwerking tussen schimmels, planten en bomen. Soms is een schimmel ook een verklaring voor een fenomeen waar je dat niet verwacht, zoals de reden waarom een viool van Stradivarius zo’n unieke klank heeft.
Aan het einde van het boek staan tips hoe je nog meer te weten kan komen over paddenstoelen en schimmels. Het is echter onmogelijk alle 6000 soorten paddenstoelen die er in Nederland voorkomen te kennen, maar met de Blufcursus Paddenstoelen die Roebers heeft toegevoegd kun je al snel als kenner doorgaan. Als bonus is er een persoonlijkheidstestje waarin je kunt ontdekken op welke schimmel je het meeste lijkt.

Het geheel wordt ondersteund met illustraties van Wendy Panders. Haar illustraties passen goed bij de tekst. Net als Roebers weet zij in haar werk duidelijke informatie te combineren met humor. Panders ondersteunt de tekst door te laten zien wat Roebers beschrijft, bijvoorbeeld door verschillende soorten paddenstoelen te tekenen, te laten zien hoe een vleesetende schimmel te werk gaat of hoe een schimmeldraad er van binnen uitziet. Daarnaast geeft ze commentaar op de tekst, soms door een paar woorden toe te voegen aan de tekening of door een grappige associatie te maken, bijvoorbeeld door een duivel op te voeren als het over de ‘meedogenloze moordenaars’ onder de paddenstoelen gaat.
Het boek als geheel ziet er prachtig uit. Het heeft passende schutbladen (rood met witte stippen) en ook de pagina’s die een nieuw hoofdstuk aankondigen zijn origineel vormgegeven. De verdeling tussen tekst en beeld is overzichtelijk en speels gedaan. Paddenstoel & co is in alles een geslaagd boek.

Paddenstoel & co
Geert-Jan Roebers met illustraties van Wendy Panders
Gottmer, 2023

© Wendy Panders