De Grompus - Alex T. Smith


De Grompus is groot, harig, hij heeft lange armen, korte benen, flaporen, scherpe hoorns en grote voeten. Erg aardig is hij niet, hij is ‘een grote chagrijnige, prikkelbare, moeilijk-kijkende-en-als-een-scheetkussen-waar-iemand-op-gaat-zitten-zuchtende, chagrijnige mopperkont’. De Grompus wil het liefst met rust worden gelaten. Er is maar een ding waar hij van houdt en dat zijn spruitjes.
Als Kerstmis nadert zijn de spruitjes uitverkocht en dat maakt De Grompus woedend. Hij besluit voor eens en voor altijd af te rekenen met dat stomme kerstfeest en verzint een ‘gluiperig, gruwelijk kerstplan’. De Grompus vertrekt de volgende dag naar de Noordpool waar de kerstman woont. De reis loopt heel anders dan verwacht. Zo wordt De Grompus op een dag wakker en is hij omringd door een groep vrolijke konijnen die hem tegen wil en dank betrekken bij hun ‘project sneeuwbol’. Het levert hem een warme kerstknuffel op en dat veroorzaakt dan weer een raar tintelend gevoel onder zijn trui. Maar al snel concentreert hij zich weer op het doel van zijn reis. De Grompus ontmoet tijdens zijn tocht nog meer mensen en dieren en ze zijn allemaal aardig voor hem. Een dier, een konijn, wordt zelfs zijn beste vriendin, al verzet De Grompus zich daar hardnekkig tegen. Samen komen ze aan op de Noordpool en daar wacht een verrassing.

Het verhaal van De Grompus doet denken aan How the Grinch stole Christmas van Dr. Seuss. Ook in dit verhaal is er sprake van een hart dat zich roert en de afloop laat zich makkelijk raden. Dat neemt niet weg dat de ontwikkeling van chagrijnkampioen naar goede lobbes vermakelijk is. Alex Smith zet het lekker dik aan met een tekst vol overdrijving, zowel in de taal als in de gebeurtenissen. De slechtheid van De Grompus wordt omschreven met veel bijvoeglijke naamwoorden. Daar zet de schrijver het immer vrolijke en positieve konijn Donsbal tegenover die zich door niets laat ontmoedigen en ervan overtuigd is dat De Grompus louter goede bedoelingen heeft.
Naast het verhaal van De Grompus valt de lezer ook af en toe in een ander verhaal waarin duidelijk sprake is van een probleem, een ramp zelfs, maar waar dit nu precies over gaat wordt pas aan het einde van het boek duidelijk.
Het boek is uitbundig door Alex Smith zelf geïllustreerd met mooie en originele tekeningen in kleur.

De Grompus is een vrolijk (voor)leesboek vol gemopper en blijheid dat uiteindelijk leidt naar de conclusie ‘Kerstmis is als een grote knuffel aan het eind van het jaar’.

De Grompus
Alex T. Smith, vertaald door Johanna Rijnbergen
Lemniscaat, 2023

© Alex T. Smith