De restjes van de zon - Edward van de Vendel


Een aantal dieren zit bij elkaar in een donkere bos, waar het al dagen regent. Ze mopperen over de zon die de hele zomer doet alsof er niets aan de hand is en dan zomaar verdwijnt, ‘en ons hier achterlaat met al die somberheid. Een schavuit is de zon, een gladjakker een dikke vette…’
Veldmuis pikt het niet langer. Ze zet haar pootjes in haar zij en stelt een aantal kritische vragen: waar is het licht gebleven, is het helemaal weg, is het op en waar zijn de restjes? Samen met de verlegen Eekhoorn gaat ze de zaak onderzoeken. De twee dieren kijken in holletjes, onder water en bij een huis. 
Even lijken Muis en Eekhoorn de oplossing te hebben gevonden, maar het is slechts schijn. De teleurstelling daarover is aanvankelijk groot, tot een van de dieren ineens over de gebeurtenissen moet grinniken. Andere dieren voelen ook ‘iets kriebelen in de keel’ en al snel schateren ze het uit. Als ze uitgelachen zijn weet Veldmuis ineens waar de zon zijn restjes heeft verstopt.
 
De tekst is voor een prentenboek betrekkelijk lang, maar toch behapbaar voor kinderen vanaf een jaar of vijf. De verhaallijn is makkelijk te volgen en de praktische aanpak van de zoektocht zal kleuters aanspreken. De wat oudere en ervaren lezer zal ook de laag hieronder zien. Ook in het echte leven kan het licht ver weg lijken en moet er soms worden gezocht waar 'de restjes' zijn.
De tekst is geweldig geschreven. De dialogen tussen de dieren zijn levendig en lezen heerlijk voor. De taal is prachtig, zo plopt de regen rondjes in het water, roffelt er opeens iemand tevoorschijn en als Veldmuis de moed dreigt te verliezen dan loopt ze niet langer, maar sjokt.

De illustraties van Jet Parent zijn prachtig. Haar tekentechniek, waarbij ze gouache combineert met kleurpotlood, geeft alle ruimte om sfeervolle natuurtekeningen te maken. Haar grote inspiratiebron in de Engelse kunstenaar David Hockney en dat is te zien in haar gedurfde kleurgebruik en de keuzes die ze maakt in haar composities. Iedere illustratie is er een om bij weg te dromen. Natuurlijk tekent Parent ook de dieren, die ze natuurgetrouw weergeeft. Het prentenboek is lekker groot en dat geeft de illustraties alle ruimte om tot hun recht te komen.


De restjes van de zon
Edward van de Vendel met illustraties van Jet Parent
Querido, 2023

© Jet Parent