De sterren van opa - Saskia de Jong


Saskia de Jong debuteerde in 2022 met het boek Over gehaktballen waarin de lezer kennis maakte met Sjuul en haar oma. In dit tweede boek keert Sjuul terug en deze keer logeert ze bij haar opa. Opa en oma zijn gescheiden toen Sjuul nog klein was en Sjuul zag haar opa niet vaak. ‘Het lijkt wel of mama meer bij oma hoort dan bij opa’ merkt Sjuul daarover op. Toch klikt het wel tussen Sjuul en haar grootvader. Ze praten over het geloof, over vegetarisch eten, over gemis en over de familiegeschiedenis.
Het geloof speelt een belangrijke rol in opa’s leven en dat uit zich onder andere in de aanwezigheid van verschillende kruisbeelden in het huis en de ingelijste tien geboden die langs de trap hangen. ‘Opa vindt het belangrijk om overal in huis zijn geloof te zien’ zegt Sjuul daarover. Als Sjuul met opa meegaat naar een koorrepetitie in de kerk ziet ze hoe een jongetje geld steelt uit het bakje bij de kaarsen. Sjuul weet niet goed wat ze daarmee aan moet.

Sjuul heeft veel vragen voor opa, vooral over het geloof. Omdat Sjuul de verteller van het verhaal is volgen we haar gedachtegang. Ze stelt eerlijke, mooie en ook kritische vragen. Ze vraagt bijvoorbeeld hoe je kunt weten of een gebedje gelukt is, of opa weet hoe de hemel eruitziet en ze laat God weten dat ze denkt dat hij die paar muntjes die uit de kerk zijn gestolen niet erg zal missen, ‘want ik heb vandaag gezien dat er heel veel goud is in de kerk.
Net als in haar vorige boek is dood en rouw een thema. Opa mist zijn overleden tweede vrouw en het stelende jongetje heeft kort geleden zijn vader verloren. Opa vertelt hoe hij met zijn verdriet omgaat en samen met Sjuul vindt hij een manier om het jongetje en zijn moeder te helpen. 
De Jong schetst een overtuigend portret van opa en Sjuul, die elkaar tijdens de logeerpartij beter leren kennen. Het verhaal is vlot geschreven en leest makkelijk weg.
 
Sjuuls vragen leiden uiteindelijk tot aanpassingen in de tien geboden die langs de trap hangen. Liefde en begrip voor elkaar krijgen een prominentere rol en daarin wordt een belangrijk thema uit het verhaal weerspiegeld.

De sterren van opa
Saskia de Jong met illustraties van Leon ter Molen
Lemniscaat, 2023