Liedjesboeken: De dikste billen van het hele land en Schipper mag ik overvaren?


Kort na elkaar kwamen er eind 2023 twee verzamelbundels uit met kinderliedjes: De dikste billen van het hele land met als ondertitel ‘de leukste liedjes van vroeger en nu’ en Schipper mag ik overvaren 'en 99 andere kinderliedjes van hier en elders om samen te ontdekken'. Laten we ze eens naast elkaar leggen.
De dikste billen van het hele land is een stevig mooi uitgegeven boek. De liedjes zijn onderverdeeld in verschillende rubrieken, bijvoorbeeld Liedjes met handgebaren, Voertuigen of Slaapliedjes. In het boek wordt alleen de tekst van de liedjes gegeven. Wie wil weten hoe ze klinken kan via een QR-code de liedjes op Spotify beluisteren. Wat dan opvalt is dat de uitvoeringen erg verschillend zijn, er lijkt te worden aangesloten bij wat al beschikbaar was. Zo zijn er uitvoeringen door een kinderkoor in een rustig tempo, maar ook uitvoeringen in uptempo met een discobeat erachter.
De grootste aantrekkingskracht van de deze bundel zijn de illustraties van Annemarie van Haeringen. Haar interpretatie van de teksten is origineel en vaak ook grappig Zo zien we onder andere een dansende haai in een vissenjurk, koeien die met een lantaarntje lopen, een huisje in een appel of witte en zwarte zwanen met reisbagage.

©Annemarie van Haeringen


De dikste billen van het hele land
Met illustraties van Annemarie van Haeringen
Leopold, 2023Voor degene die op zoek zijn naar nieuw repertoire of de verschillende mogelijkheden die een liedje biedt om op te bewegen is de bundel Schipper mag ik overvaren? een betere keus. Ook deze bundel is in categorieën ingedeeld, waaronder Bewegen en dansen, Spelen of Geschiedenis. Bij de tekst van de liedjes staat ook de bladmuziek. Voor wie hier niet mee uit de voeten kan is er een QR-code die leidt naar de melodie van de liedjes die op een piano worden gespeeld, zonder tekst.
In het boek staat naast de tekst van de liedjes ook uitleg, bijvoorbeeld welke bewegingen erbij passen, of variaties waarin het liedje kan worden gezongen. Ook is er plaats voor weetjes die aansluiten bij de tekst. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een weetje over het dier dat bezongen wordt, of iets over de herkomst van het lied en een aantal keer is er ook aandacht voor verschillen in de tekst in Nederland en Vlaanderen. Zo kennen we in Nederland kabouter Spillebeen en in Vlaanderen kabouter Pinnemuts.
In deze bundel zijn ook veel liedjes uit alle windstreken te vinden. Er zijn liedjes uit Europese landen, liedjes in Afrikaanse talen, een liedje in het Fries en in Sranantongo en ook Aziatische talen zijn vertegenwoordigd, bijvoorbeeld Hindi of Javaans. Bij deze liedjes wordt altijd verteld waar ze over gaan en soms ook over de traditie waar het liedje bij hoort. Bij sommige talen krijgt de lezer uitleg over de uitspraak
Het boek is geïllustreerd door Puck Koper. Haar vrolijke beweeglijke stijl past goed bij het onderwerp. In tegenstelling tot Annemarie van Haeringen tekent zij vooral kinderen.

Schipper mag ik overvaren?
Samengestel door CEMPER met illustraties van Puck Koper
Lannoo, 2023

©Puck Koper