Maan en Aarde hebben bonje - David Duff


”Maan en Aarde hebben bonje. 
Allebei roepen ze dingen die ze niet menen.
‘Eigenlijk meende ik wel wat ik zei,’ zegt Maan.
‘Eigenlijk meende ik ook wat ik zei’, zegt Aarde.
En dan opeens heeft Maan er genoeg van. 
Na 4,5 miljard jaar rond de Aarde te draaien, pakt ze haar spullen en vertrekt. “

Zo begint het verhaal over de ruzie tussen Maan en Aarde. Met haar rugzakje om gaat Maan op zoek naar een betere plek. Ze gaat eerst richting Zon, want elke dag zomer lijkt haar wel wat. Onderweg komt ze Venus tegen. Even lijkt dit de perfecte plek om te blijven, maar de lucht rond Venus is zo vervuild door vulkanen en giftige dampen dat Maan besluit verder te reizen. Dan ontmoet ze Mercurius, maar die suist al snel voorbij. Aangekomen bij Zon blijkt die te heet. Terug naar Aarde dan maar? Nee, Maan is nog steeds echt boos en laat Aarde links liggen. Op zoek naar een plek ontmoet ze achtereenvolgens Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en zelfs Pluto. Nergens is een goede plek voor Maan. Tijd om terug naar Aarde te gaan en de ruzie bij te leggen.

Maan en Aarde hebben bonje is het kinderboekendebuut van de Britse auteur David Duff. Hij heeft een verhaal geschreven waarin omgaan met elkaar en wetenschap samenkomen. Zo wil de boze Maan verandering, maar iedere optie die zij overweegt is niet goed genoeg. Uiteindelijk voelt Maan zich eenzaam en ver van huis. Gelukkig kan ze sorry zeggen, evenals Aarde, en zo kunnen ze samen weer verder.
Het wetenschappelijke stuk van dit grappige verhaal is de reis van Maan waarin zij de verschillende planeten van ons zonnestelsel ontmoet. De eigenschappen die de planeten hebben in het verhaal zijn niet verzonnen. Zo is de atmosfeer rond Venus daadwerkelijk vol gevaarlijke gassen en is Mercurius de snelste planeet van ons zonnestelsel. De eigenaardigheden van de diverse planeten worden zo speels in het verhaal verwerkt. Een korte toelichting aan het einde van het boek geeft nog wat meer informatie over de verschillende planeten.

De tekeningen zijn van de Italiaanse illustrator Noemi Vola. We maakten eerder kennis met haar werk in het boek De woelige wereld van de worm. Tegen een zwarte achtergrond volgen we het avontuur. Maan, Zon en de planeten zet Vola neer als echte persoonlijkheden en daarbij heeft ze oog voor hun specifieke eigenschappen. Venus zien we bijvoorbeeld met een uitbarstende vulkaan op zijn hoofd en de kwalijke dampen hebben de vorm van groenen slangen met lege rode ogen. De snelle Mercurius komt voorbij in sportkleding en Saturnus met zijn ringen en vele manen is een feestplaneet, wat duidelijk ie zien is aan de hoeveelheid feestmutsen. 

Maan en Aarde hebben bonje is een origineel boek met een mooi verhaal waar ook nog wat van opgestoken kan worden. De illustraties zijn eveneens origineel en voegen echt wat aan het verhaal toe.

Maan en Aarde hebben bonje
David Duff, vertaald door Martine van Rooijen met illustraties van Noemi Vola
Parade, 2023

© Noemi Vola