Vogel en Beer De picknick en andere verhalen - Jarvis


De Britse prentenboekenmaker Jarvis heeft een voorleesboek voor kleuters gemaakt over de vrienden Vogel en Beer. In vier verhalen leren we ze beter kennen. In het eerste verhaal komt Vogel Beer ophalen voor ‘een leuke dag’. Maar als Vogel, ‘oepsie doepsie’, in een bloem valt heeft ze een probleem. Beer vraagt zich ondertussen af waar Vogel naar toe is gegaan en dan ontdekt hij een huilende bloem. Die zal hij eens opvrolijken met een paar grappige verhalen over zijn vriendin Vogel die echt zo’n ‘dompie’ kan zijn. In het tweede verhaal gaan Beer en Vogel picknicken. ‘Ben je naar de wc geweest vraagt Vogel’. Beer zegt van wel, maar het is niet waar en hij zegt ook alles bij zich te hebben wat ze voor de picknick nodig hebben en ook dat is niet waar. Toch wordt het een heerlijke dag. In het volgende verhaal gaan de vrienden een schilderij maken. Het is alleen lastig dat de een daar veel beter in is dan de ander en dat geeft problemen. In het laatste verhaal heeft Beer zin om met zijn zalig zachte dekentje volop te genieten van ‘pluizie-pluizietijd’. Als Vogel hem komt ophalen om iets leuks te gaan doen wimpelt hij haar af. Vogel wordt er verdrietig van, want ze denkt dat Beer een nieuwe vriendin heeft.

Jarvis en/of zijn vertaler Tjibbe Veldkamp weten precies de goede toon te vinden voor een fijn voorleesverhaal. De teksten zijn goed te volgen voor kinderen vanaf een jaar of vijf. Waar nodig legt de schrijver nog even uit hoe het precies zit, heel fijn voor kleuters. Jarvis verwerkt zo’n verduidelijking op een prettige manier in de tekst. Het boek is leuk om voor te lezen. De dialogen lopen soepel en de humor in de verhaaltjes zal ook de voorlezer weten te waarderen.
Vogel en Beer is een lief en warm boek omdat uit alles blijkt dat de vrienden voor elkaar door dik en dun gaan. Daarbij is het fijn dat het hier en daar ook een beetje schuurt, anders zou het te zoetsappig worden. 
De tekeningen ondersteunen het verhaal en hebben ook de nodige humor. Zo is het huis van Vogel een huis met een puntdak en een schoorsteen, maar dan wel in een boom. De emoties die de gebeurtenissen oproepen laten zich makkelijk aflezen aan de gezichten van de hoofdpersonen. 
Erg leuk is dat de bundel echt een eenheid vormt. Zo zien we het schilderij van Vogel in een later verhaal terug en wordt in het laatste verhaal onder het dekentje nog even terug gekeken naar alle avonturen die de vrienden hebben beleefd.

Vogel en Beer
De picknick en andere verhalen
Jarvis, vertaald door Tjibbe Veldkamp
Gottmer, 2024

© Jarvis