Vrolijk Pasen! - Jacques Vriens


Daar zijn Sam en Lieke weer in een fijn voorleesverhaal over Pasen. Eerder konden we al lezen wat broer en zus meemaakten rond het sinterklaasfeest en met kerst. Ook Vrolijk Pasen! heeft, net als de eerder genoemde boeken, een make-over gehad. De eerste druk van dit paasboek is uit 1997 en verscheen onder de titel Drie ei is een paasei. De illustraties waren van Dagmar Stam. In deze nieuwe druk, de achttiende (!), heeft Vriens een paar kleine aanpassingen doorgevoerd. Net als in het sinterklaas-en kerstboek heten Wouter en Mieke nu Sam en Lieke en Vriens heeft de tekst van de paasliedjes aangepast (en een knipoog naar de oude versie in het verhaal verwerkt). Het zijn kleine aanpassingen, de grote lijn is niet veranderd
Ingrijpender is de keus voor een andere illustratrice. Marja Meijer heeft een lossere tekenstijl dan Dagmar Stam en natuurlijk tekent zij de kinderen en hun omgeving in de wereld van nu. Toch ademen de nieuwe illustraties dezelfde sfeer als de oorspronkelijke en voelt het boek direct weer vertrouwd. De nieuwe uitgave is in tegenstelling tot eerdere stukken uitgegeven met een harde kaft.

In het boek volgen we kleuter Lieke en haar peuterbroer Sam. Lieke verheugt zich op het maken van een palmpasenstok, maar voor haar moeder die voor haar in elkaar kan timmeren is deze eerst nog druk met de voorjaarsschoonmaak. Ook Sam wil een palmpasenstok en vooral de ‘bloothaan’ die daarbij hoort heeft zijn belangstelling.
Lieke heeft ook vragen over het feest, daarom vertelt mama het verhaal van Palmpasen en ze borduurt daarin voort op het eerder vertelde verhaal van het ‘baby’tje uit het schuurtje’ dat in het kerstboek aan de orde kwam. Op een mooie begrijpelijk manier vertelt mama het Bijbelse verhaal en dat met Pasen wordt gevierd dat Jezus ‘uit het graf kwam’. Pasen is ook het verhaal van de paashaas, door Wouter steevast ‘paaskonijn’ genoemd en papa vertelt over Mozes en hoe hij de koning bang maakte zodat deze Mozes en zijn mensen liet gaan. Naast de verhalen worden er ook eieren geschilderd, verstopt en weer gevonden.

De kleine avonturen rond Pasen van Lieke en Sam blijven heerlijk om voor te lezen. Vriens blijft met zijn tekst dicht bij de belevingswereld van kleuters. Kleine Sam zorgt vaak voor een vrolijke noot met zijn hilarische versprekingen. Ook het dagelijkse wel en wee in het gezin wordt prettig beschreven. Er is wel een eens ruzietje en dat hoort erbij. De Bijbelse verhalen worden in sterk vereenvoudigde vorm verteld en de wrede aspecten ervan worden weggelaten. Of het allemaal echt gebeurd is laat de moeder van Lieke en Sam in het midden.

Vrolijk Pasen! is een fijn voorleesboek voor in de paastijd met kleine kleuteravonturen en aandacht voor de achtergronden van het paasfeest.

Vrolijk Pasen!
Jacques Vriens met illustraties van Marja Meijer
Van Holkema & Warendorf, 2024

© Marja Meijer