De chaos in Loïs - Yorick Goldewijk


‘Ze wisten allemaal wel dat Loïs ziek was en ook dat het ernstig was, maar de zon en de heuvel en de opwindende dingen in de lucht waren erg overtuigend. Zelfs toen Loïs steeds korter kwam en steeds bleker werd, en ze verhalen hoorden over urineonderzoek en röntgenfoto’s, bleven ze allemaal in de zomer geloven. Nou ja, misschien niet echt. Maar ze deden ook niet helemaal alsof.’

Achtste groeper Maarten zit er behoorlijk mee in zijn maag dat het niet goed gaat met Loïs. Hij weet niet hoe hij met haar ziekte om moet gaan en daarbij spelen de nieuwe gevoelens die hij voor haar heeft een rol. Gelukkig kan hij terugvallen op Klaas, een van 'de vrienden van de heuvel’. Samen met Klaas 'die overal doorheen zoeft als een Tesla’ bezoekt hij Loïs. Het gaat niet goed met haar. Loïs heeft kanker, er heers 'een genetische chaos' in haar lijf. Maarten realiseert zich dat Loïs ineens ‘iets onvoorspelbaars’ in zijn leven is geworden, iets dat zomaar voorbij kan zijn en nooit meer terugkomt. 
De vrienden van de heuvel, Maarten, zijn jongere broertje Arthur, Klaas, Sjuul en Dunya verzinnen een plan: Missie Chaos uit Loïs. Zij gaan haar stiekem meenemen naar het Schervenhuis, een spookhuis in de buurt. Het verhaal gaat dat in dat huis alles wat kapot is weer heel wordt.

Yorick Goldewijk schreef dit boekje in het kader van de Maand van de Filosofie, waarvan het thema dit jaar chaos is. Het verhaal draait om Maarten en de chaos die ineens volop in zijn leven aanwezig is. Zo zijn er gevoelens voor zijn beste vriendin die er eerst niet waren en moet hij een manier vinden om met Loïs’ ziekte om te gaan. Ondertussen gaat het leven door en moet Maarten onder andere beslissen naar welke middelbare school hij zal gaan en nadenken over zijn toekomst. Zo verwerkt Goldewijk verschillende onderwerpen in zijn verhaal die zich lenen om met elkaar te bespreken. Bijvoorbeeld de vraag of je plezier mag maken als iemand ernstig ziek is, of de vraag hoe het verder gaat met vriendschappen als je naar de middelbare school gaat. En wat betekent het eigenlijk als er over je gezegd wordt ‘dat je het ver gaat schoppen’ en wie heeft de moed te laten zien wat écht belangrijk voor je is. Zo heeft het verhaal volop thema’s die bij de Maand van de Filosofie passen. Goldewijk verwerkt het allemaal in een prettig leesbaar verhaal waar naast chaos en levensvragen ook ruimte is voor humor en hoopvolle fantasie.


De chaos in Loïs
Yorick Goldewijk met illustraties van Yvonne Lacet
Stichting Maand voor de Filosofie/ Querido, 2024