Het Ding - Astrid Desbordes


Eekhoorn Edmond en uil Guus zijn vrienden. Hoe dat is gekomen is te lezen in Het feest in de maneschijn, het eerste prentenboek in de serie Edmond en zijn vrienden. In dat boek leerden we Edmond kennen als een verlegen eekhoorn die graag leest en lekker kan koken. Uil Guus is een van zijn buren die in dezelfde kastanjeboom woont. Guus’ grote hobby is zich te verkleden en daar is hij erg goed in.
In Het ding maken Edmond en Guus een herfstwandeling als ze plotseling een vreemd raar geluid horen waar ze van schrikken. Ze zien aan de overkant van de rivier iets dat ze niet kennen: een Ding. Het heeft een snavel en een glanzende vacht en kijkt naar Edmond en Guus. Als het Ding zich nogmaals laat horen vluchten de vrienden weg. Guus besluit zich te vermommen en dan te gaan kijken of het Ding er nog is. De vermomming is zo goed dat zelfs Edmond zijn vriend niet herkent. Iedereen die Guus in vermomming tegenkomt rent angstig weg, behalve het Ding en dat zet Guus aan het denken.

Het sympathieke verhaal speelt in op de angst voor het onbekende. Omdat Guus in zijn vermomming zelf ervaart hoe vervelend het is als iedereen van je wegloopt, krijgt hij begrip voor het Ding en durft hij contact te maken. Al snel volgt Edmond en al koekjes etend ontstaat er vriendschap. Dan wordt het Ding ook niet langer aangeduid als een object en wordt ´het´ Ding, gewoon Ding.
Het oorspronkelijk Franse verhaal is geïllustreerd door Marc Boutavant. Hij illustreert ook de populaire serie Stinkhond, geschreven door Colas Gutman en in 2015 kreeg Boutavant een Zilveren Penseel voor zijn illustraties bij het werk van Toon Tellegen.
Boutavants werk is kleurrijk, zo kiest hij voor sprekende levendige achtergrondkleuren. Zijn dierfiguren hebben grote hoofden met grote ogen. Wat de dieren denken is makkelijk af te lezen aan de gezichten en lichaamshouding. Een feestje in dit boek (en het vorige) zijn de verkleedpartijen van Guus. Het is ook leuk om in zijn huis rond te kijken dat vol staan met verrassende spullen.

Het Ding is een fijn voorleesboek met aantrekkelijke illustraties waarin de boodschap niet weg te lopen van het onbekende prettig is verpakt.

Het Ding
Astrid Desbordes, vertaald door Lidewij van den Berg met illustraties van Marc Boutavant
Boycott, 2024

                                           © Marc Boutavant