Welkom thuis, chrononauten - Dirk Weber


Eindelijk weer een nieuw boek van Dirk Weber! Hij schreef tot nu toe slechts vier boeken die positief werden ontvangen en in de prijzen vielen. Welkom thuis, chrononauten is zijn vijfde boek en het is het dikste boek van Weber tot nu toe, bijna 400 pagina’s.
Het verhaal begint in 1951. Barend staat er alleen voor na het overlijden van zijn geliefde tante Jenna. Zij heeft hem opgevoed en leerde hem tekenen. Nu woont hij bij een hospita en werkt in een magazijn. Zijn pauzes brengt Barend het liefst in het park door, waar hij gaat zitten tekenen. Op een dag wordt hij aangesproken door een beeldschoon meisje. Ze vraagt of hij geïnteresseerd is in een baan bij het veilinghuis. Barend heeft zeker interesse en wordt aangenomen na een reeks merkwaardige opdrachten te hebben uitgevoerd. Dan krijgt hij te horen dat hij ‘chrononaut’ zal worden, een tijdreiziger. Via een rimpeling in de tijd is het namelijk mogelijk op bepaalde dagen een reis naar het verleden te maken. De bedoeling is dat Barend voor het veilinghuis kunst van bekende kunstenaars veilig stelt, kunst die anders verloren zou zijn gegaan in de tijd. Het veilinghuis verkoopt vervolgens deze kunstwerken.
Barend vindt het tijdreizen geweldig. Hij is onder de indruk van wat hij ziet en hij geniet van de ontmoetingen met bekende kunstenaars. Barend krijgt echter bedenkingen als hij erachter komt dat het tijdreizen gevaarlijk zou kunnen zijn. Toch wil hij terug naar het verleden, want hij heeft in 1874 een schilderij gezien waarop zijn tante staat afgebeeld.

Welkom thuis, chrononauten is een goed geschreven avonturenverhaal. Weber is een vlotte verteller die zijn lezers niet verveeld met uitleggen of uitweiden. Zo geeft hij de jaren vijftig kleur door bijna achteloos details te benoemen, bijvoorbeeld dat Barend zijn pet afneemt, of een verwijzing naar de stripreeks van Dick Bos of de manier waarop mannen en vrouwen met elkaar omgaan.
In een boek over tijdreizen moet de auteur altijd een aantal problemen oplossen, zoals het risico dat een ingreep in het verleden doorwerkt in het heden en ook hoe iemand zich kan aanpassen aan de tijd waarin hij terecht komt. Weber weidt ook daar niet lang over uit. Hij geeft een aanvaardbaar stramien, maar lijkt daar ook niet al te zwaar aan te tillen. Als Barend in het verleden een dokter regelt en zelfs enige maanden voor een kunstenaar zorgt heeft dat geen invloed op de geschiedenis en mogelijke  taalproblemen in het verleden worden wel genoemd, maar lossen zich opvallend makkelijk op.
De kracht van Webers verhaal zit in het tot leven brengen van zijn personages en dan vooral Barend, de verteller van het verhaal. Hij neemt ons mee op zijn reizen en in zijn gedachten en dat is een aangename plek om te vertoeven.

Welkom thuis, chrononauten is een boek om lekker in onder te duiken. Laat je vooral niet afschrikken door het aantal pagina’s, dit avontuur houdt moeiteloos de aandacht vast. Een heerlijk origineel en avontuurlijk boek.

Welkom thuis, chrononauten
Dirk Weber
Querido, 2024