Het hart van een giraf is ongelooflijk groot - Sofia Chanfreau


De Finse zusjes Sofia en Amanda Chanfreau hebben een bijzonder kinderboek geschreven. Als je er een stempel op zou willen drukken kun je het omschrijven als een magisch-realistisch verhaal. Het is een fantasierijk boek en er komen veel vreemde wezens  in voor, maar het is zeker geen onbegrijpelijk of raar verhaal, integendeel. Het hart van een giraf is ongelooflijk groot is een prachtig hartverwarmend verhaal waarvoor de zusjes Chanfreau de belangrijkste Finse kinderboekenprijs kregen.

Vega is bijna tien jaar en ze woont met haar vader in Hoofdstad op Giraffeneiland. Ze dol op haar nuchtere vader en Vega mist haar moeder, waar ze weinig over weet, dan ook niet. Wel is het soms lastig dat Vega’s vader niet kan zien wat zij ziet. Haar wereld is bevolkt met uiteenlopende wezens, zoals asfaltbevers, lepelvlegels, tuimelfluiters of viervinvoeters. Wie deze wezens wel ziet is haar opa Hektor. Opa woont in een wonderbaarlijk huis omringd door een tuin vol leven. Hij ontvangt ook elke dag geheim agenten die verkleed zijn als dokters.
Als Viola in haar vaders leven komt ziet Vega dat zij haar vaders grote hart bevriest en het huis koud als een ijskast maakt. Vega zoekt hulp om haar vader te redden en vindt deze bij haar opa en bij haar vriend Nelson, een jongen die overal alles over wil weten. Vega gaat op zoek naar iemand die haar vaders hart weer kan verwarmen en dat kan maar een iemand zijn: haar moeder.

De wereld die Vega ziet wordt prachtig beschreven door Sofia Chanfreau. Ze beschrijft mooi en overtuigend hoe alle vreemde wezens voor Vega alledaags zijn. Zo ziet Vega letterlijk het hart van haar vader bevriezen en als ze een brief krijgt van haar nieuwe penvriendin Janna dan heeft die brief een hartslag en snort als een kat. Binnen deze druk bevolkte levendige omgeving ontwikkelt zich het verhaal dat weliswaar vol zit met wonderlijke zaken maar niet ontspoort.
Amanda Chanfreau, in het dagelijks leven illustrator en tattoo-artiest, brengt Vega’s wereld in beeld. Dat doet ze met mooie gedetailleerde potloodtekeningen waarvoor ze zich liet inspireren door verschillende culturen, vooral door de Mexicaanse cultuur. 
Het verhaal over Vega en haar vader is een fantasievol verhaal, maar met een serieuze ondertoon. Het stelt de vraag waar de grenzen van fantasie liggen en wie dat bepaalt.

Het hart van een giraf is ongelooflijk groot is een fantasierijk prachtig geschreven (en vertaald) verhaal bomvol fijne personages en onverwachte avonturen. Een boek om te koesteren.

Het hart van een giraf is ongelooflijk groot
Sofia Chanfreau, vertaald door Sophie Kuiper, met illustraties van Amanda Chanfreau
Lannoo, 2024

© Amanda Chanfreau