Kijk-en zoekboeken: Het park - Magnus Weightman en Bij jou bij mij - Marianne Dubuc


Twintig jaar geleden zette The Tjong-Khing het tekstloze prentenboek op de kaart met zijn geweldige kijk-en zoekboek Waar is de taart. Tekstloze prentenboeken bleken een welkome aanvulling in de jeugdliteratuur. Het zelf ontdekken van de verhalen is niet alleen een leuke bezigheid, vooral als die verhalen gedeeld worden, het is ook een fijne manier om kinderen uit te nodigen (of uit te dagen) hun verhalen te verwoorden. Afgelopen maanden verschenen er twee nieuwe tekstloze prentenboeken: Het park en Bij jou bij mij. 
De Rotterdamse architect en illustrator Magnus Weightman neemt de lezer mee naar een park in Rotterdam. Voor we het park betreden stelt Weightman alvast verschillende personages voor en hij laat de lezer weten waar ze op kunnen letten. Zo kun je de familie Gordel en hun baby volgen, of Lotje en haar weggelopen hond Dotje in de gaten houden, of goed kijken wat hovenier Henri allemaal doet in het park. Naast de avonturen van deze personages kunnen de lezers ook op zoek naar details die de illustrator verstopt heeft, bijvoorbeeld een cijfer of een reiger.
De illustraties laten het park in alle seizoenen zien. De scenes spelen zich af op verschillende plekken. Soms zien we slechts een randje van het park en is vooral de Maas in beeld en in het vroege voorjaar zien we de parkbezoekers op de Euromast. De tekeningen van Weightman zitten vol heerlijke details. We zien de parkbezoekers iedere keer opnieuw en zo ontstaan er verhaallijnen: de baby van de familie Gordel wordt steeds groter, de voetballende vrienden Jimi, Noël en Mitch blijven in de problemen komen en we zien hoe Eekje het fietsen onder de knie krijgt. Alle personages zijn dieren. Als ze menselijke handelingen uitvoeren zijn ze aangekleed, als het een ‘gewoon’ dier is dan ontbreken de kleren.
Weightman werkt met een zacht kleurpalet en hij weet daarmee de natuur echt tot leven te brengen. Dat maakt het geheel prettig om te bekijken. Weightman stapt in de voetsporen van The Tjong Khing met dit vrolijke kijk-en zoekboek.

  
© Magnus Weightman

Het park
Magnus Weightman
Gottmer, 2024   


Bij jou bij mij is een (bijna) tekstloos prentenboek van de Canadese schrijfster en illustratrice Marianne Dubuc. Bij uitgeverij Querido verschenen al eerder verschillende prentenboeken van haar hand, die positief zijn besproken.
De pagina’s van dit grote boek worden gedomineerd door afbeeldingen van een dwarsdoorsnede van een huis waar verschillende dieren wonen. Linksboven staat een korte tekst waarin voornamelijk de gebeurtenissen in het huis van Ko Konijn worden beschreven. Maar er gebeurt veel meer. We zien bijvoorbeeld dat vader en moeder Muis heel wat te stellen hebben met hun drie kinderen, we kunnen de verhuizing volgen van de familie Kat en bij de familie Vos wordt een baby geboren, De illustraties laten op iedere pagina hetzelfde huis en omgeving zien en dat is niet zo uitnodigend, maar wie zich daaroverheen zet kan heel wat ontdekken. Ook Dubuc tekent met fijne zachte kleuren en ook in haar tekeningen valt veel te zien. Niet alleen in het huis, ook rond het huis. Dubuc heeft ook verschillende sprookjesfiguren een verhaallijn gegeven., bijvoorbeeld Goudlokje die deze keer niet het huis van de drie beren bezoekt, maar naar het huis van de vossen gaat. Ook Roodkapje loopt rond het huis, eveneens als de wolf. Of dat goed afloopt laat Dubuc in het midden.
 

Bij jou bij mij
Marianne Dubuc, vertaald door Lidewij van den Berg
Boycott, 2024

© Marianne Dubuc