De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra


Violet Sopjes neemt zich op een dag voor om met ieder kind uit haar klas een keer te spelen. Ze beschrijft haar speelafspraken in schriftjes die ze heeft gekregen van Ingeborg, een vrouw waar Violet elke week naar toe gaat om te praten over de dingen die ze spannend vindt, zoals onverwachte ontmoetingen en een vraag stellen aan iemand die ze niet kent.
De speelafspraken verlopen goed en Violet maakt heel wat mee. Met Jamie heeft ze een interessant gesprek over de vraag of het begin van iets beter is dan het einde, bij de andere Jamie uit haar klas probeert ze zijn moeder een specifiek woord te laten zeggen, Julia blijkt in een heel bijzonder huis te wonen en met Xiomare legt ze muntjes op de spoorbaan.
De gebeurtenissen tijdens de speelafspraken worden steeds spectaculairder. Zo ontmoet Violet Disco’s opa die de oudste Olympische kampioen ooit wil worden, ze reanimeert een klasgenoot als de bliksem inslaat, ze ontdekt met Nonet een stal vol dodo’s en ze wordt zelfs ontvoerd door aliens.

De speelafspraken worden levendig beschreven en zijn erg leuk om te lezen. Toch bekruipt de lezer al snel een gevoel dat het verhaal niet helemaal klopt. Er zijn aanwijzingen die dit vermoeden bevestigen, zoals de gesprekken met Ingeborg en de gesprekken tussen Violet en haar ouders en ook sommige opmerkingen die Violet zelf maakt zijn niet altijd te plaatsen. Op driekwart van het boek wordt duidelijk hoe het zit en neemt het verhaal een andere wending. Ook dit gedeelte is fijn om te lezen. De lezer heeft Violet inmiddels leren kennen en dat helpt om te haar te begrijpen. Enkele passages in de afronding van het verhaal zijn ontroerend mooi en geven inzicht in de binnenwereld van een fantasierijk kwetsbaar en introvert meisje.
De lijst van Violet Sopjes is een heerlijk boek. De toon is licht en de verhalen verrassen. Het is geen plot gedreven verhaal, de lezer hoeft niet echt bezig te zijn met de vraag wat waar is, of niet waar. Alles valt op zijn eigen tijd op zijn plaatst.

Het boek is geïllustreerd door Yoko Heiligers, dit jaar onderscheiden met een Zilveren Penseel. Haar tekeningen in een grafische stijl in de kleuren zwart, wit en groen ondersteunen het verhaal. Zo zien we onder andere de lijst met namen van Violets klasgenoten, de kaften van haar schriftjes en scenes uit het verhaal. Net als hoofdpersoon Violet houdt Heiligers ervan haar eigen invalshoek te kiezen en dat levert originele illustraties op.

De lijst van Violet Sopjes is een goed geschreven levendig verteld verhaal dat zowel humor als ernst in zich heeft.

De lijst van Violet Sopjes
David Vlietstra met illustraties van Yoko Heiligers
Gottmer, 2024

© Yoko Heiligers