Een tijger in de trein - Mariesa Dulak


'We stapten in de trein.
Ik ging met papa naar de zee.
Toen reed er- dit geloof je nooit-
Een tijger met ons mee!'


Kort maar krachtig wordt hier op de eerste bladzijde al duidelijk dat dit boek over een bijzondere treinreis gaat. Er stapt namelijk niet alleen een tijger in de trein, maar ook zeven krokodillen, drie nijlpaarden, een varken met negen jonge zwijntjes en twee aangeklede hondjes. De tijger leest een tijdschrift, maar de andere dieren zorgen voor veel reuring: er wordt gegeten, gedronken, heen en weer gerend en een spelletje kaart gespeeld. Er is echter een iemand die niets van dit alles merkt en dat is de vader van het jongetje. Hij kijkt voortdurend op zijn telefoon.

De aanleiding voor het maken van dit prentenboek is de eigen ervaring van de Britse schrijfster. Zij betrapte zichzelf erop meer met werk en telefoon bezig te zijn, dan met haar dochter op de schommel. Dit zullen veel ouders herkennen. Ook de vader van het jongetje kijkt voortdurend op zijn telefoon en sluit zichzelf af van zijn omgeving waar ondertussen heel veel wonderbaarlijks gebeurt.
De vrolijke chaos in de trein wordt geweldig weergegeven op de illustraties van Rebecca Cobb. Haar losse kleurrijke stijl leent zich daar goed voor. Cobb weet niet alleen de dieren overtuigend te tekenen in de verschillende activiteiten, ze is ook erg goed in het weergeven van stemmingen. Zo zien we een beteuterd kijkend zwijntje, tevreden nijpaarden die uitgebreid thee zitten te drinken en vooral zien we dat de tijger en het jongetje woordloos contact maken. De tekst sluit goed aan bij de uitbundige illustraties en is een feest om te voor te lezen, niet in de laatste plaatst omdat er regelmatig het geluid van de trein moet klinken.
Het is uiteindelijk de tijger die orde in de chaos schept met een enorme brul (ook zo heerlijk in een voorleesboek), maar nog altijd komt de vader niet los van zijn telefoon. Daarvoor zijn drastischer maatregelen nodig. Uiteindelijk verdwijnt de telefoon en hebben vader en zoon (en alle andere treinreizigers) een geweldige dag aan zee.


Een tijger in de trein
Mariesa Dulak, vertaald door Bette Westera met illustraties van Rebecca Cobb
Querido, 2024


© Rebecca Cobb