Onderweg - Pepijn Lievens


Onderweg is het derde jeugdboek van de Vlaamse auteur en acteur Pepijn Lievens. In zijn vorige boek, Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan liet hij de lezer al kennis maken met zijn bijzondere stijl waarin realiteit en fantasie zich op originele wijze mengen. Ook in zijn nieuw boek Onderweg gebeuren merkwaardige dingen en dat is passend in een boek dat duidelijk verwijst naar de Griekse mythologie.

Het verhaal speelt zich af in 1976 en begint op het Griekse schiereiland Pilion. De zestienjarige Theseus en zijn nichtje Ariadne leiden daar een rustig leven. Theseus woont al sinds zijn babytijd bij zijn oom en tante, omdat zijn ouders vermoord zijn. Opeens op een rustige dag wil hij alles over de moord weten, een moord waarvan de dader nooit gepakt is. Wel is er een vinger van de moordenaar gevonden. Theseus besluit op zoek te gaan naar de moordenaar van zijn ouders en Ariadne gaat met hem mee. Al snel sluit zich een sprekende haas bij het gezelschap aan.
De zoektocht brengt de reizigers onder andere naar Italië, Zwitserland, België en Nederland en onderweg komt het gezelschap in aanraking met gedenkwaardige figuren, waaronder een levensgevaarlijke herbergier, een verdrietverwerker en een sprekende boomstomp die de toekomst kan voorspellen.

Lievens heeft een onderhoudend verhaal geschreven dat verschillende verwijzingen heeft naar de Griekse mythologie, maar zeker geen hervertelling daarvan is. Theseus, Ariadne en de haas komen wel legendarische mythische figuren tegen, waaronder de minotaurus, en ook speelt de draad van Ariadne een kleine rol in het verhaal. Kennis over de mythe van Theseus en Ariadne is echter niet nodig, het verhaal staat op zichzelf.
Het is een goed geschreven verhaal waarin veel verrassende dingen gebeuren. Lievens heeft een vlotte pen en het boek leest prettig weg. Het verhaal heeft een lichte toon, maar er is ook plaats voor ernst, bijvoorbeeld door de vraag te stellen wat Theseus gaat doen hij de moordenaar heeft gevonden.

Het boek is geïllustreerd door Astrid Verplancke. Het werk van Verplancke is expressief, prachtig van kleur en origineel. Ze brengt beweging en sfeer in haar werk door haar composities, stilering en het spelen met proporties en perspectief. Verplanckes werk past goed bij de sfeer van het verhaal en de illustraties zijn wat mij betreft stuk voor stuk beeldschone kunstwerken.


Onderweg
Pepijn Lievens, met illustraties van Astrid Verplancke
De Eenhoorn, 2024

© Astrid Verplancke