Het bonte beestenhotel - Stefan Wolters


Stefan Wolters en Yvon van Oel, eigenaars van de Haagse kinderboekenwinkel Alice in Wonderland, maakten het boek Het bonte beestenhotel. Stefan schreef de tekst, Yvon maakte de illustraties. Het boek houdt het midden tussen een prentenboek en een fantasierijk informatief boek. Op iedere spread staat een illustratie met daarnaast een kolom tekst.
De lezer wordt uitgenodigd een kijkje te komen nemen in een ‘wonderlijk hotel', een hotel waar dieren werken en op bezoek komen. Mensen zie je er niet, hooguit een vreemde vogel, een zwart schaap, een vreemde eend in de bijt, een sloddervos of een rare snoeshaan.
Bij de ingang van het hotel staan de Draaideurdobermanns, in de lobby ontmoeten we de Lobbyleeuw en aan de balie staat de Receptiereiger. Andere dieren die in het hotel werken zijn onder andere de Garderobegorilla, de Barbarbeel, de Restaurantraven en de Keukenkaaiman. Die laatste kookt alleen vega, want in het hotel wordt geen vlees gegeten, al gebeurt er weleens een ongelukje...
Ook de gasten worden beschreven en veel daarvan hebben zo hun eigenaardigheden. Zo doet de Ganggazelle niets liever dan door de gangen heen en weer rennen, staat de adellijke Balkonbizon het liefst met haar zakdoekje te wuiven op haar balkon en geeft Penthousepapegaai luidruchtige feestjes.

De dieren en hun activiteiten worden in de tekst beschreven waarbij de namen veel betekend zijn. De lezer kan dat niet ontgaan, al was het maar omdat er nadrukkelijk op gewezen wordt: ‘als je goed naar hun naam luister, weet je al een beetje wie ze zijn en wat ze doen’. Sommige namen zijn echt goed gevonden, zoals de Barbarbeel en de Bigband. In de tekst staan veel taalgrapjes en verwijzingen naar spreekwoorden en gezegden.
De illustraties maken het boek. Dat begint al op de schutbladen waar we een schildpad met zijn rolkoffertje zien op weg naar het hotel. Op het schutblad dat het boek afsluit zien we dezelfde schildpad weer, zichtbaar uitgerust. Ook in het boek zelf zien we de schildpad regelmatig opduiken.
De gasten en werknemers van het hotel zijn fantastisch getekend. We zien onder andere de wat strenge en stipte receptiereiger in een keurig giletje en met een strenge blik, in de bar zien we een clubje vliegen gezellig zoemen rond een glas limonade, zit de Foyerflamingo op een barkruk en een octopus geniet van acht drankjes tegelijk.
De illustraties laten niet alleen zien wat de dieren zoal doen, ook het hotel zelf wordt fraai in beeld gebracht. Hotel des Indes in Den Haag stond model hiervoor. Dat is goed te zien aan de lobby waar behang en tapijt grandeur uitstralen. Er zijn veel leuke details te ontdekken, bijvoorbeeld wat er aan de muur hangt in het kantoor van de Hotelhyena, wie zoal zijn hoed heeft afgegeven bij de Garderobegorilla of hoe een wild papegaaienfeestje eruit ziet. Yvon van Oel kiest vaak voor originele perspectieven, zo zien we de kamerkameel in een hoekje van de illustratie die gedomineerd wordt door een opzwaaiend laken, of de geweldige afbeelding van de Keukenkaaiman die letterlijk met vuur kookt en bij het optreden van de Bigband zien we de toeschouwers op de rug en de muzikanten volop in de roze schijnwerpers. Het is jammer dat sommige illustraties aan schoonheid verliezen omdat de vouw van het boek op een ongelukkige plaats door de afbeelding loopt.

Het bonte beestenhotel is een vrolijk fantasierijk boek dat vooral kinderen zal aanspreken die weleens in een hotel zijn geweest en talig genoeg zijn om de woordgrapjes op waarde te schatten.

Het bonte beestenhotel
Stefan Wolters met illustraties van Yvon van Oel
Lemniscaat, 2024

© Yvon van Oel