Informatieve boeken voor de vakantie


Wildzoekers op het strand is het tweede deel in de serie Wildzoekers. Wat een wildzoeker precies is wordt niet omschreven, maar afgaande op de inhoud gaat het over kinderen die graag struinen in de natuur. Het eerste deel bracht de wildzoeker naar het bos, dit tweede deel gaat over het strand.
Het boekje begint met tips wat de wildzoeker moet meenemen naar het strand en een kort overzicht wat het strand te bieden heeft in de verschillende seizoenen. Per seizoen worden verschillende onderwerpen aangesneden en komen tal van leuke wetenswaardigheden aan bod. Er is een pagina over vogels en over schelpen en verder zijn er op het strand krabben, kwallen, pieren en bijzondere eieren te vinden. Er is ook aandacht voor de stand van de zon en wat je daaraan kunt aflezen, wat de wolken je te vertellen hebben en wat er te zien is aan de sterrenhemel. Tot slot geeft de schrijfster nog wat ideeën om creatief aan de slag te gaan met verschillende strandvondsten.
Het boekje is prachtig geïllustreerd. De teksten zijn kort, maar in combinatie met de tekeningen heel informatief.

Wildzoekers op het strand
Maartjes Kouwen met illustraties van Suzanne Diederen
Lemniscaat, 2024


Marianne Busser en Ron Schröder maken regelmatig boekjes die aansluiten bij thema’s. Deze keer geven ze informatie over populaire vakantielanden. Vorig jaar kwam het eerste deel in de serie uit over Spanje, dit jaar is Frankrijk aan de beurt.
In het aantrekkelijk uitgegeven boekje vol met kleurrijke illustraties wordt een ‘net even anders’ weetjesboek gepresenteerd. Het begint met zes ‘saaie weetjes’ waarin de demografische feiten over Frankrijk worden gedeeld. Direct daarna volgen zes’ minder saaie weetjes’, waar een aantal typisch Franse eigenaardigheden worden beschreven zoals het verbod oordopjes te dragen tijdens het fietsen of autorijden.
In overzichtelijke korte hoofdstukken komt vervolgens een veelheid aan onderwerpen aan de orde, waaronder het onderhoud aan de Eifeltoren, welke spreekwoorden en uitdrukkingen de Fransen gebruiken en hoe de Fransen feest vieren. Natuurlijk gaat het ook over eten: over de zoektocht naar truffels, de beruchte stinkende schimmelkaasjes en de overheerlijke macarons. Het boekje sluit af met een speelse pagina met daarop de ‘handigste woorden’ en de ‘handigste zinnen’ als je in Frankrijk bent.
Het leukste boekje over Frankrijk is een aantrekkelijk en grappig boek vol interessante weetjes over Frankrijk en de Franse gewoonten.

Het leukste boekje over Frankrijk
Marianne Busser & Ron Schröder met illustraties van Vera Bertens
Moon, 2024


Met de Atlas voor avonturiers kun je vanuit je luie stoel op vakantie. Aan de hand van kaarten waarop de hele wereld is te zien wordt een reis vol mysterieuze, fantastische en spannende wetenswaardigheden uitgestippeld. 
Als de reis begint moet de lezer de atlas draaien. Op de bovenste helft is dan een kaart van de wereld te zien met blokjes tekst en op de onderste helft van de pagina staan wat grotere tekstblokken. Daartussen zien we veel illustraties die de tekst op een luchtige manier aanvullen.
Per bladzijde wordt een onderwerp uitgewerkt, bijvoorbeeld mysterieuze plekken, dinosauriërs, diepzeetroggen, aardplaten of onstuimig weer. Op de kaart worden plekken aangegeven die relevant zijn voor het onderwerp. Bijvoorbeeld op de pagina piraten en schatten zijn dat de locatie van een beroemd scheepswrak, de plekken waar piraten op rooftocht gingen en de plaats waar nog een piratenschat zou kunnen liggen. In de verklarende tekst onder de kaart wordt meer verteld over piraten in het algemeen en over twee beruchte piraten in het bijzonder. Ook is er informatie over piratenvlaggen.
De Atlas voor avonturiers is een veelzijdig boek, waarin allerlei interessante zaken op een leuke manier aan de orde komen. Alles wordt gekoppeld aan een plaats op de wereld, met uitzondering van de kaart van de maan. De atlas sluit af met kaarten van de werelddelen waarop alle landen zijn te vinden met daarbij een overzicht van de hoofdsteden. Een heerlijk extraatje zijn de schutbladen waarop alle landsvlaggen te zien zijn.

Atlas voor avonturiers
Sarah Sheppard, vertaald door Mijke Hadewey van Leersum
Gottmer, 2024