Als de kat van huis is... - Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen
Als de kat van huis is…is een prentenboek over spreekwoorden en gezegden. Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen schreven de tekst, een duo dat al jarenlang samenwerkt en garant staat voor fijne goedlopende teksten op rijm. In dit boek staan 17 rijmende verhaaltjes die geïnspireerd zijn op bekende spreekwoorden en gezegden waarin katten, honden en muizen een rol spelen. De avonturen spelen zich af in het huis van Roos waar kater Felix, teckel Bella en de familie Muis wonen.
Veelal wordt letterlijk een situatie beschreven waarnaar een spreekwoord verwijst. Zo probeert de muizenfamilie een bel om de nek van Felix te binden, valt Felix’ neef Johnny van een hoge flat en komt op zijn pootjes terecht, pakt Bella een been waar twee andere honden om vechten en ontmoeten we hond Fikkie ‘van een raadselachtig ras’ die alles lust en alles eet en aan wie je dus gerust een portie van wat dan ook kan geven. Het rijm is speels en leent zich goed om voor te lezen.
De spreekwoorden en gezegden worden achterin het boek ook uitgelegd. De betekenis wordt omschreven en er wordt een voorbeeld gegeven dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen.
De fijne toegankelijke tekeningen van Ingrid en Dieter Schubert ondersteunen de tekst. Zoals we van dit echtpaar gewend zijn is het kleurgebruik prachtig en de composities origineel. De illustraties ogen rustig. De achtergronden zijn vaak egaal, maar er zijn wel leuke details in te ontdekken. De Schuberts zijn meesters in het weergeven van stemmingen, van de berustende blik van Johnny die naar beneden stort richting Manhattan Avenue tot het verontwaardigde hoofd van Felix als hij de hond in de pot vindt.
In het boek wordt gespeeld met bekende spreekwoorden in tekst en beeld. Het is echter de vraag wat nu precies de doelgroep voor dit boek is. De vorm, een prentenboek, zal vooral jonge kinderen aanspreken en zij zullen zeker genieten van de verhaaltjes. De stap echter om de letterlijke betekenis los te laten en te vervangen voor een figuurlijke kunnen jonge kinderen nog niet maken; de meeste kinderen begrijpen de metaforische betekenis van spreekwoorden en gezegden pas rond hun tiende jaar.