De Notenkraker en de kerststreken van de Muizenkoning - Alex Smith


De Notenkraker en de kerststreken van de Muizenkoning is een vrije bewerking van een verhaal van Ernst Hoffman. Dit verhaal werd vooral bekend omdat het de inspiratiebron was voor het bekende balletstuk De Notenkraker op muziek van Tsjaikovski. In de balletversie draait het vooral om romantiek, maar in deze bewerking staan de ‘streken’ van de Muizenkoning centraal. Hij is van plan het kerstfeest te verpesten door al het snoepgoed te stelen en de kerstman te verhinderen op kerstavond uit te vliegen met zijn rendieren en de slee. Clara, haar broertje Fritz en Walter de Notenkraker proberen de Muizenkoning tegen te houden. Er vindt een gevecht plaats onder de kerstboom waarbij de Muizenkoning de sleutel tot Snoepland verovert. Tijdens het gevecht wordt Fritz gebeten en daardoor verandert hij langzaam in een muis. De enige die Fritz kan redden is de Suikerboomfee, de heerser over Snoepland.
Clara, Fritz en de Notenkraker vertrekken zo snel mogelijk naar Snoepland om de Muizenkoning te stoppen en Fritz te redden. Het is een lastige reis, maar gelukkig krijgt het gezelschap hulp, onder andere van kip Brenda, eekhoorn Theodoor Walnoot en koningin Maria Koekje. De kerstman is ondertussen nietsvermoedend onderweg naar Snoepland en Fritz gaat steeds meer op een muis lijken. Het wordt een race tegen de klok.

Vorig jaar verraste Alex Smith met zijn het vrolijke boek over De Grompus die eveneens een ‘gluiperig gruwelijk’ kerstplan had. De Notenkraker en de kerststreken van de Muizenkoning is een heel ander verhaal, maar wel met dezelfde vaart en humor geschreven. Het is een spannend verhaal met leuke onverwachte wendingen en er zit een lekker tempo in. De personages zijn kleurrijk, zowel de hoofdrolspelers als de bijfiguren. Smith (en vertaalster Johanna Rijnbergen) spelen met taal, vooral in de naamgeving. De tekst is vlot geschreven met veel soepele dialogen die leuk zijn om voor te lezen.
De illustraties, eveneens van Alex Smith, weerspiegelen de speelse tekst. Smith heeft voor een opvallend kleurpalet gekozen waarin roze, rood en paars moeiteloos naast elkaar kunnen bestaan. Smith is ook sterk in het weergeven van gezichtsuitdrukkingen en brengt daarmee zijn verhaal tot leven.

De Notenkraker en de kerststreken van de Muizenkoning kan als adventsboek gelezen worden door op 1 december te beginnen met (voor)lezen. Er zijn 24 hoofdstukken plus een half hoofdstuk als toetje. Dus op kerstavond is het avontuur afgerond met een nog een leestoetje voor de Eerste Kerstdag. Maar het boek hoeft natuurlijk niet op die manier gelezen te worden, het kan ook achter elkaar worden verslonden.

De Notenkraker en de kerststreken van de Muizenkoning
Alex Smith (tekst en illustraties), vertaald door Johanna Rijnbergen
Lemniscaat, 2024



© Alex Smith