Het kleinste Pietje - Sjoerd Kuyper


In 2014 schreef Sjoerd Kuyper het prentenboek De vrienden van Sinterklaas waarin hij een nieuw concept voor het sinterklaasfeest aanreikt, eentje waarin zwarte pieten vervangen worden door vaders, moeders, ooms en tantes die als vrienden van Sinterklaas een pietenopleiding krijgen en als zijn helpers aantreden als hij naar Nederland komt. Als ze geslaagd zijn voor een pietendiploma mogen ze zelf kiezen of ze hun gezicht willen schminken en in welke kleur. Omdat Sinterklaas niet alle namen van zijn helpers kan onthouden noemt hij ze allemaal Piet. Het kleinste Pietje is een vervolg op dit boek en kan los van het eerste boek gelezen worden.

Broes is bijna vergeten dat zijn vader Vriend van Sinterklaas is tot stomerij De Tabberd voor de deur staat om zijn vaders pietenpak af te geven. Dit jaar mag zijn vader zelfs naar Spanje komen om Sinterklaas te helpen om de stoomboot veilig van Spanje naar Nederland te varen. Broes vindt dat een heel slecht idee, hij kan toch niet een week zonder papa. Als de speciale S-expres Broes’ vader komt ophalen verstopt Broes zich in de bus. Tegen de tijd dat hij ontdekt wordt zijn ze al zover op weg dat terugrijden teveel tijd kost. Broes mag met zijn vader mee naar Spanje. Maar wat vindt Sinterklaas daarvan?

Het kleinste Pietje is echt een voorleesboek, voor een prentenboek heeft het veel tekst. In de tekst heeft Kuyper fragmenten van bekende sinterklaasliedjes verwerkt, bijvoorbeeld ‘wees maar gerust, mijn kind’, of de uitroep ‘Sinterklaas, trek je beste tabberd an!’
De tekst wordt omlijst met de vrolijke illustraties van Harmen van Straaten. Daar is veel op te zien en te ontdekken. We zien verschillende knuffels, veel pieten in allerlei kleuren en we zien de werkkamer van Sinterklaas en de stal van het paard.

Het kleinste pietje
Sjoerd Kuyper met illustraties van Harmen van Straaten

Hoogland & Van Klaveren, 2015