Ruimtegekte - Christopher Edge


In 2017 maakte de Britse schrijver Christopher Edge indruk met zijn boek Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums, een boek waarin de schrijver de theorie over het bestaan van parallelle universums koppelt aan de rouwverwerking van een jongen die zijn moeder heeft verloren.
Ruimtegekte is de uitwerking van een wedstrijd waarin kinderen werd gevraagd verhaalideeƫn in te brengen. De winnaar wilde graag een verhaal over een kind met een alienouder. Ook deze keer koppelt Edge een wetenschappelijke theorie aan de uitwerking van zijn verhaal en deze keer is dat de Fermi-paradox. Enrico Fermi stelde in 1950 de vraag hoe het mogelijk is dat we op aarde nooit het bewijs hebben kunnen vinden van buitenaards leven, terwijl het gezien de omvang van het universum logisch zou zijn dat er op meerdere planeten intelligent leven is ontstaan. Edge geeft in zijn verhaal een mogelijke verklaring daarvoor.

Tienjarige Jesse schaamt zich steeds vaker voor het gedrag van zijn vader. Als zijn vader een optreden op het schooltoneel verstoord heeft Jesse het helemaal met hem gehad. Om de relatie tussen vader en zoon te verbeteren gaan ze samen een weekend weg, naar een Vaders en Kinderen Avonturen Weekend. Ook dat verloopt niet zoals gepland. En als Jesses vader dan ook nog beweert dat hij een alien is, is het wel klaar wat Jesse betreft. Maar Jesses vader kan het bewijzen door zijn zoon zijn Kwintesse te laten zien, een eivormig stukje bijzondere techniek. De argwanende Jesse onderzoekt het merkwaardige object en zet onbedoeld een kosmisch alarmsysteem in werking. Jesse en vooral zijn vader lopen nu gevaar en ze slaan op de vlucht.

Edge heeft een originele ingang gekozen om over de band tussen vaders en zonen te schrijven. Het gevoel van Jesse die als een echte (pre)puber kritisch naar zijn vader kijkt zal voor veel lezers herkenbaar zijn. Maar dat betekent natuurlijk nog niet dat hij ook echt van zijn vader af wil en dat dreigt wel te gebeuren. Jesse zet alles op alles om zijn vader uit handen van de Kosmische Autoriteit te houden en krijgt daarbij hulp van zijn vrienden. Samen met hen verzint hij een slim plan, dat ook de kritische lezer zal overtuigen.
Edges verklaring waarom niemand op aarde ooit een hard bewijs zag van buitenaards leven is origineel en goed doordacht. Dat geldt ook voor de oorzaak dat Jesses vader toch op aarde terecht is gekomen en zijn keuze om daar te blijven.
In het verhaal wordt op verschillende plaatsen verwezen naar bekende sciencefiction, bijvoorbeeld naar Starwars en de tv-serie Doctor Who, die in Engeland razend populair is, maar hier minder bekend. Dat hoeft echter het leesplezier niet in de weg te staan. Edge schrijft met een vlotte pen en het boek ziet er aantrekkelijk uit met veel zwart-wittekeningen en een toegankelijke lay-out.

Ruimtegekte is een spannend, vlot geschreven origineel verhaal over vaders en zonen, vriendschap en het vinden van je eigen identiteit.

Ruimtegekte
Christopher Edge, vertaald door Mijke van Leersum met illustraties van Ben Mantle
Billy Bones, 2020