Au! - Karst-Janneke Rogaar


Vorig jaar verraste Kart-Janneke Rogaar met het originele boek Keizer Ei, een verhaal waarin ze meer dan 150 ei-woorden verwerkte en geen enkel ij-woord gebruikte. In Au! herhaalt Rogaar dit kunststukje, nu met een verhaal dat draait om au-woorden en deze keer zijn de ou-woorden in de ban. Ze verwerkte 122 au-woorden in een verhaal over de trotse pauw Paul en de dag er iets waus in zijn leven gebeurde.
Rogaar, vooral bekend als illustratrice, begint haar verhaal met plaatjes. Daar zien we hoe Paul in een kippennest opgroeit en dat roept wel wat verwondering op. Vooral zijn opvallende staart is een dingetje. Elke morgen klautert Paul voor dag en dauw op het hok om zijn staart te tonen. ‘Wauw, dat blauw’ kakelen de kippen dan vol bewondering. Poes echter vindt het applaudisseren voor veren maar flauwekul.
Als de bewondering afneemt voegt Paul een harde kreet aan zijn ochtendritueel toe ‘aaauuu’, waarop de andere dieren verschrikt tevoorschijn komen om te vragen of alles goed is. Content met de aandacht roept Paul sinds die dag graag en vaak ‘Au’.
En dan komt die donkere gure dag met wind en onweer en wordt Paul getroffen door de bliksem. Als hij zijn ogen weer opent ziet hij een astronaut, met een hoofd als een kauwgombal. Paul is op de maan en daar wachten nieuwe ervaringen en avonturen.

Rogaar slaagt erin een samenhangend en onderhoudend verhaal te schrijven. Vanuit een didactisch oogpunt is het fijn dat de moeilijke woorden in een context staan en worden ondersteund door illustraties. Zo kunnen lezers bijna spelenderwijs hun woordenschat vergroten, met bijvoorbeeld woorden als verpauperd, hydraulisch of autoritair.
De illustraties hebben (natuurlijk) blauw als hoofdkleur met als steunkleur rood. Er zijn veel leuke, mooie en grappige tekeningen. In de tekst worden de au-woorden benadrukt door ze in een andere kleur weer te geven. Ook is er een lexicon opgenomen met alle gebruikte au-woorden en op welke bladzijden die zijn te vinden. Een minpunt is dat het kleurgebruik de leesbaarheid weleens in de weg zit. Rood op paars leest niet prettig om nog maar te zwijgen over blauwe letters op een blauwe achtergrond.

Au! is een vermakelijk boek waarin Rogaar op speelse en kundige wijze 122 au-woorden in een goed lopend verhaal zet. De grappige en knappe illustraties ondersteunen het verhaal en helpen de lezer om ook de wat moeilijker woorden te begrijpen.

Au!
Karst-Janneke Rogaar
Kluitman, 2021