Ergens in de sneeuw - Linde Faas


Ergens in de sneeuw is een kerstverhaal waarin Linde Faas laat zien hoe mooi winters Noorwegen is, het land waar zij woont. Het is het vierde prentenboek waar Faas zowel de illustraties als de tekst voor maakte. Voor haar boek Waar is grote Broer? kreeg ze dit jaar een Bronzen Griffel.
Het verhaal begint in de stad. ‘Achter elk raam is feest, gelach en plezier. Behalve bij Sofie. Daar is het stil. Papa heeft geen tijd voor feest, hij heeft het altijd druk. Druk met dingen die Sofie niet begrijpt.’ We zien in de huizen rondom onze hoofdpersoon vrolijke activiteiten, veel kerstbomen en warm licht. Sofie besluit het donkere huis achter zich te laten en naar buiten te gaan, de koude winterochtend in. ‘Misschien is er buiten wel iets fijns te vinden. Iets magisch, iets vrolijks. Iets speciaal voor haar’.
Terwijl het steeds harder gaat sneeuwen loopt Sofie de stad uit en staat dan ineens oog in oog met een eland. Ze mag met hem mee en dat is het begin van een warm avontuur in het besneeuwde bos.

Het verhaal is eenvoudig en nodigt vooral uit om de tekeningen goed te bekijken. Eerst wat zich allemaal achter de ramen afspeelt en later wat er te zien is in het besneeuwde bos. Linde Faas brengt de betoverende witte wereld van de Noorse winterse bossen prachtig in beeld. Je kunt de stilte van het sneeuwlandschap bijna horen, net als de zachte plofjes van sneeuw dat uit een boom valt en het kraken van het ijs. Alleen Sofie en de dieren brengen wat kleur in deze witte wereld, maar het echte spektakel is natuurlijk voor het Noorderlicht.
Het is jammer dat tekst en beeld elkaar tegenspreken als we Sofie en een lange rij dieren zien waar een konijn voorop loopt. Ze hebben allemaal een ‘wonderding’ vast. Zo heeft Sofie een fraaie tak in haar handen. De tekst vertelt ons echter dat Sofie voorop loopt ’met haar verzameling wonderdingen’. De tekst is in tegenspraak met wat we zien, iets waar kleuters over het algemeen een hekel aan hebben.

Zoals het een echt kerstverhaal betaamt heeft het een warm einde en sluit ook Sofies vader zich aan bij het feest in het bos.

Ergens in de sneeuw
Linde Faas
Lemniscaat, 2022

© Linde Faas