Maantje en het kerstfeest - Sjoerd Kuyper


Twee jaar geleden maakte we kennis met Amani, kortweg Maantje en haar ouders. Nu is Maantje en haar familie terug met een kerstverhaal.
Maantje viert Kerstmis dit jaar in Suriname. Met haar ouders en haar oma logeren ze bij oom Albert en tante Cynthia in Paramaribo. Ze genieten van het zwembad bij ooms huis en maken uitstapjes. Voor oma zal het de laatste keer zijn dat ze in Suriname is omdat ze niet lang meer heeft te leven. Ze deelt herinneringen met haar familie over haar kindertijd, haar werk als poppenspeler en over haar grote liefde opa Ruud.
Als Maantje een verdrietige droomt heeft over oma moet ze huilen, maar ze wil niet
vertellen wat ze droomde. Dat wordt gerespecteerd en ze krijgt het advies dan iets leuks te dromen en daar over te vertellen. En zo ontstaat het verhaal over Maantjes kat Ninnoc die alleen in Nederland is achtergebleven en die een bijzonder kerstfeest viert.

Maantje en het kerstfeest van de dieren is een fijn verhaal om (voor) te lezen, ondanks dat er ook verdrietige elementen inzitten. Soms duikt in het verhaal oma’s ziekte op, maar omdat oma er vrede mee heeft afscheid te nemen wordt het geen zwaar thema. Ze deelt herinneringen en laat Maantje in Suriname plekken zien die voor haar belangrijk waren. Daarnaast beleeft de familie reisavonturen die ook weer andere herinneringen en verhalen oproepen. Bijvoorbeeld over griezelige beesten.
Als een rode draad loopt het verhaal dat Maantje verzint over haar kat door het boek. Een verhaal vol sneeuw en kou. Ninnoc gaat op zoek naar haar ruige vader en vindt die ook en samen met hem en een sneeuwuil krijgen ze het voor elkaar een echt dierenkerstfeest voor de buurt te organiseren.
Kuyper is altijd sterk in het verwoorden van gevoelens. Bijvoorbeeld dat Maantje zich direct thuis voel in Suriname, dat voelt als een ‘kriebel in haar hart’:
Dit is het land waar oma is geboren, en opa Ruud, en hun vaders en hun moeders, en hun oma’s en hun opa’s en de moeders en de vaders en de opa’s en de oma’s van die opa’s en oma’s. Die zitten allemaal in Maantje. In haar bloed. Ze zwemmen daar rond als onzichtbare visjes’
Het boek is rijkelijk en kleurrijk geïllustreerd door Sanne te Loo. Zo zien we het avondrood zoals Maantje dat beleeft, we zien de familie en natuurlijk ook het winterse avontuur van Ninnoc en zijn vrienden.

Kuyper rondt het verhaal prachtig af. In het vliegtuig op weg naar Nederland vertelt Maantje aan oma alsnog over de droom die haar deed huilen. Een droom die voor oma niet verdrietig is, integendeel. En ook het verhaal van Ninnoc kent een verrassend einde.

Maantje en het kerstfeest van de dieren
Sjoerd Kuyper met illustraties van Sanne te Loo
Hoogland en Van Klaveren, 2022

© Sanne te Loo