De jongen die van de wereld hield - Tjibbe Veldkamp


Als Vaclav op een stenen brug uitglijdt in de sneeuw, zoekt hij houvast bij Zdenka en samen met haar klapt hij tegen de grond. Ze kijken elkaar aan en uit die eerste blik wordt Adem geboren, hun mogelijke kind. Nu worden niet alle mogelijke kinderen daadwerkelijk geboren en voor Adem lijkt er weinig hoop omdat Zdenka het briefje waarin Vaclav haar vraagt elkaar opnieuw te ontmoeten niet heeft ontvangen. Bij wijze van uitzondering krijgt Adem een voorschot op zijn leven. Als jongen van een jaar of elf mag hij proberen zijn ouders bij elkaar te brengen. Hij heeft daarvoor een beperkte tijd.
Het blijkt geen makkelijke opdracht. Eerst moet hij zijn ouders weten te vinden en dan moet hij ze overtuigen van zijn missie. Zdenka is rechercheur bij de politie, ze voelt wel sympathie voor de jongen, maar van zijn verhaal gelooft ze niets. Ze brengt hem naar een opvang voor daklozen. Vaclav lijkt minder moeite te hebben met Adems verhaal. Hij neemt hem mee naar de loods waar hij illegaal woont. Vaclav is een man die gelooft in de macht van woorden. Dat is niet zonder gevaar en hij wordt dan ook gezocht door de politie.

Tjibbe Veldkamp is vooral bekend als schrijver van succesvolle prentenboeken. Zo nu en dan schrijft hij ook een boek voor oudere kinderen en die zijn zonder uitzondering de moeite waard. Voor Tiffany Dop kreeg hij een Zilveren Griffel en zijn boek Katvis werd gekozen voor de campagne Nederland Leest.
De jongen die van de wereld hield is een boek met een origineel uitgangspunt: een jongen die binnen afzienbare tijd zijn ouders bij elkaar moet brengen om geboren te kunnen worden. Waar het verhaal zich precies afspeelt en wanneer blijft vaag. De namen van de personages en de omschrijving van de omgeving lijken te verwijzen naar een niet nader genoemde Oost-Europese stad.
Het verhaal heeft verschillende aspecten, zoals we dat van Veldkamp gewend zijn. Het is in de eerste plaats een goed verteld spannend verhaal. De naïeve Adem ondervindt niet alleen hoe mooi het leven kan zijn, hij krijgt ook te maken met tegenslag en verraad. Vooral het feit dat Zdenka laat weten dat ze helemaal zijn moeder niet wil zijn doet zeer.
Veldkamp is een geweldige schrijver. Hij schrijft in korte rake zinnen en weet daarin zijn personages geloofwaardig neer te zetten, evenals de omgeving. De dialogen zijn levendig geschreven en geven kleur aan het verhaal.
Naast de spanning van het plot, worden er tussen de regels door onderwerpen aangesneden die uitnodigen om over na te denken. Bijvoorbeeld over de macht van het woord, over de zin van verzet, over vriendschap en loyaliteit. Het verhaal wordt nergens zwaar. Dit originele boek is een echte pageturner.

De jongen die van de wereld hield
Tjibbe Veldkamp met illustraties van Mark Janssen
Querido, 2023