Drie keer Paul Biegel


Vanaf september 2020 hebben de boeken van Paul Biegel een nieuwe uitgever. Na uitgeverij Holland en Lemniscaat neemt uitgeverij Gottmer het stokje over. Zij zullen ieder jaar een aantal boeken uit het rijke oeuvre van Biegel, dat meer dan 60 boeken omvat, opnieuw uitgeven. Dat is heugelijk nieuws, want veel verhalen van meesterverteller Biegel zijn tijdloos en zullen een nieuwe generatie weer veel leesplezier geven. 
De eerste drie titels die verschijnen zijn de boeken waarvoor hij een Gouden Griffel kreeg: De kleine kapitein, Het sleutelkruid en Nachtverhaal.
  
De kleine kapitein is een bundeling van drie boeken die Biegel over de avonturen van de kleine kapitein en zijn vaste bemanning schreef en die eerder verschenen onder de titels De kleine kapitein, De kleine kapitein in het land van Waan en Wijs en De kleine kapitein en de schat van Schrik en Vreeze. Het eerste deel verscheen in 1970 en dat betekent dat het voor de kleine kapitein een jubileumjaar is.
In 2016 besprak ik op Kinderboekenpraatjes deze klassieker, klik hier voor de tekst.
In 2016 werd ik ook gevraagd om voor het tijdschrift Literatuur zonder leeftijd een artikel over dit boek te schrijven. Deze tekst kun je hier vinden. 

Het sleutelkruid, uit 1964, is een echte klassieker. Deze raamvertelling over koning Mansolein wiens hart op gang moet worden gehouden door het luisteren naar verhalen besprak ik uitgebreid in 2014. Klik hier om naar deze bespreking te gaan.
Deze nieuwe uitgave is geïllustreerd door Linde Faas die daarmee in de voetsporen treedt van Babs van Wely en Harmen van Straaten. Het zijn sfeervolle illustraties die mooi bij het verhaal aansluiten.

Het derde boek Nachtverhaal, is een van mijn lievelingsboeken. Een prachtig sfeervol verhaal en dat wordt al direct duidelijk in de eerste zinnen:
De kabouter in dit verhaal was een gewone huiskabouter. Hij woonde op de zolder van een oude villa, vlak onder het rieten dak waarin geheimen van de bewoners werden bewaard. Als het hard waaide, was in het geknisper van het riet nog het lachen te horen, en het praten en zuchten en vloeken en het stiekeme gefluister van de mensen die in het huis hadden gewoond.’
Ook dit boek besprak ik op Kinderboekenpraatjes ( in 2011). De bespreking van Nachtverhaal vind je hier.

De kleine kapitein
Paul Biegel met illustraties van Carl Hollander
Gottmer, 2020


Het sleutelkruid                                                     
Paul Biegel met illustraties van Linde Faas                                                                                  
Gottmer, 2020                                                       

Nachtverhaal
Paul Biegel met illustraties van Charlotte Dematons
Gottmer, 2020
illustratie Linde Faas