Seks is niks geks - Bette Westera


Het duo Bette Westera en Sylvia Weve hebben al aardig wat opvallende boeken gemaakt die vaak in de prijzen zijn gevallen. Ze maakten onder andere boeken over ouderdom, de dood en scheiden, waarbij de onderwerpen besproken werden in de vorm van gedichten omringd door de illustraties van Weve en uitgegeven in een aansprekende vormgeving door uitgeverij Gottmer. Voor uitgeverij Samsara maakten Westera en Weve in 2019 Dit is geen cobra, dat het jaar daarop werd bekroond met een Zilveren Griffel. Seks is niks geks is het tweede boek dat Westera en Weve uitgeven bij Samsara.

Het eerste dat opvalt aan Seks is niks geks is het formaat. Werden we de afgelopen jaren verwend met groot uitgegeven boeken waar de illustraties van Weve volop tot hun recht kwamen, moeten we het nu doen met een boek op klein formaat. Het heeft een keurige stofomslag waar slechts letters op te zien zijn. Daaronder zit de kaft waarop het woord seks gekoppeld wordt aan de lichaamsdelen die daarvoor nodig zijn.
In het boekje vinden we informatie over seksualiteit en gedichten over dit onderwerp. De toon is licht en de algemene boodschap is dat seks een gewone en prettige activiteit is. Maar toch, zo gewoon en luchtig is het allemaal niet. En dat begint al met de keuze van de woorden om het onderwerp überhaupt te kunnen bespreken. Westera gaat hier uitgebreid op in en pleit voor het gebruik van de termen piemel en poenie. Naar Zweeds voorbeeld start ze zelfs een promotie van deze benamingen door middel van een vrolijk lied dat zijn weg naar de scholen moet vinden: het Piemel- en Poenie lied  
Het bespreken van de geslachtsdelen krijgt de meeste aandacht in het boek. Naast het bediscussiëren van de uiteenlopende benamingen en de werking van de geslachtsdelen, is er ook een hoofdstuk waarin voornamelijk piemels uit het dierenrijk worden besproken. Andere informatie over seks is veelal verpakt in meerkeuze vragen. Daar kun je ontdekken wat een erectie is, wat schaamlippen zijn, wat een orgasme is en wat een lulletje rozenwater.
Het geheel is nogal onevenwichtig. Belangrijke onderwerpen zoals seks tegen je zin en homoseksualiteit krijgen minder aandacht dan bijvoorbeeld de kwaliteiten van verschillende piemels uit het dierenrijk. Ook is er relatief veel aandacht voor onderwerpen die niet zoveel met seks te maken hebben, zoals nudisme of bloot zijn in de sauna. En ook wordt sekse en gender door elkaar gehaald. Andere informatie is achterhaald, zoals het waarschuwen tegen sexting. Inmiddels is duidelijk dat dit niet werkt en wordt voor een andere aanpak gepleit.
Het is jammer dat Westera ervoor gekozen heeft zich naast haar gedichten ook op het pad van de seksuele voorlichting te begeven. Eerlijk is eerlijk, daar zijn beter boeken voor. Waar Westera echter uniek blijft zijn haar gedichten. Ze weet daarin mooi verschillende onderwerpen en emoties te vangen. Het zijn gedichten die kunnen ontroeren en doen glimlachen.
De illustraties van Sylvia Weve zijn weer van ongekende kwaliteit, verrassend en vaak grappig. Ook in dit boek gaan auteur en illustratrice een fraaie dialoog aan waarin woord en beeld elkaar versterken.

Seks is niks geks is een voorlichtingsboek dat beter een gedichtenbundel had kunnen zijn. De seksuele voorlichting is onevenwichtig, de gedichten daarentegen onovertroffen. De illustraties van Sylvia Weve zijn als altijd top.

Seks is niks geks
Bette Westera met illustraties van Sylvia Weve
Samsara, 2021